Blogg

Fairtrade-premien

Fairtrade-premien

Fairtrade-premien – ett demokratiskt sätt att lyfta Kassa Kunda ur fattigdom på kort och lång sikt

Jag är tillbaka i Afrika, tillbaka i värmen och den svindyra solkrämen (givetvis glömt att köpa med från Sverige), tillbaka bland människorna. Tempen ligger stadigt över 30 c, vinet är billigt men poolen behöver allt putsas lite innan britterna kommer i nästa vecka. Trivs helt okej även om det är sjukt ensamt ibland på kvällarna (självklart inte laddat ned en enda film eller serie, inte heller fått med mig någon bok att döda tiden med). Nåväl, tänkte skriva om varför vi på Smiling tror att konceptet Fairtrade är ett (av flera) utmärkta sätt att utrota fattigdomen. Fattigdom är ett ämne, som i vart fall enligt mig, diskuteras om alldeles för lite och är något du och jag som konsumenter verkligen kan göra något åt. Detta i vardagen genom att bara välja en annan livsmedelsvara eller klädesplagg.

Barn i skoluniformer i Kassa Kunda

Handel är inte enda lösning på världens fattigdomsproblem men är ett sätt att bidra till att utrota fattigdom, men bara om handeln bygger på ömsesidig respekt för mänskliga rättigheter. Att handel sköts på ett schysst sätt som främjar bekämpningen av fattigdomen är något som du och jag kan påverka. Något som även jag kan förstå, begripa och agera på.

Genom att köpa Fairtrade-märkta varor förbättrar vi levnadsvillkoren för den som är längst ner i kedjan, det vill säga bonden eller sömmerskan så att han/hon kan förbättra sina arbets- och levnadsvillkor. Genom våra val bland butikshyllorna underlättar vi deras liv eftersom de bland annat får bättre betalt för sina produkter och att de får demokratiskt bestämma om en speciell Fairtrade-premie, en premie som används för investeringar i lokalsamhället och/eller investeringar i produktionen. Handel av Fairtrade-märkta bidrar till fattigdomsbekämpningen, Fairtrade-handel gör skillnad. På plats i ett av världen fattigaste länder ser jag med egna ögon just den här skillnaden, den är helt fantastisk! Inte bara för bonden själv utan även för dennes samhälle genom den speciella premien.

Nu kommer lite information om varför jag bryr om fattigdomsfrågan, varför det träffar mitt hjärta och varför jag hoppas den träffar ditt. Av världens befolkning går en av åtta till sängs hungriga dagligen. Det är inte hungrig som när den svenska tonåringen som inte pallat göra mat hemma, det är hungrig för att personen inte har råd. 1,2 miljarder människor lever under den extrema fattigdomsgränsen och livnär sig på mindre än 1,25 dollar per dag. I vart fall så tycker jag detta är siffror som berör, konkreta siffror som gör att jag vill agera. Du kanske tycker att möjligheten att påverka känns liten, jag håller inte med! Genom köp av en Fairtrade-märkt vara bidrar du konkret till exempelvis att mangoodlaren får schysst betalt och att handlaren i Sverige ser en efterfrågan på nya spännande produkter. Då tar han in dem och fler bönder får det bättre, fattigdomen går ner! Du bestämmer, inte handlaren.

Enligt FN:s milleniemål ska den extrema fattigdomen vara utrotad till 2030 och mycket har redan gjorts. Jämfört med 1990 lever idag 700 miljoner färre människor i extrem fattigdom. Detta är fantastiskt, det går liksom att göra något åt problemet och du och jag kan påverka så att ungarna om bara några år kan läsa om ”extrem fattigdom” i sina historie-böcker istället för i sina samhälls-böcker. Du och jag kan bidra till att vi en gång för alla kan säga; Hej då Fattigdom!

 

Hos bönderna i Kassa Kunda

Idag fick jag ett sådant där top moment in life! Jag var ute hos bönderna i Kassa Kunda, byn som vi köper våra råa cashewnötter ifrån, och fick se nyttan av det arbete Smiling försöker utföra här i byn. För att få trycka Fairtrade-märket på våra påsar så måste vi som köpare betala en Fairtrade-premie till producenterna i kooperativet. Premien går direkt till ett separat konto som används för investeringar i lokalsamhället. Det kan exempelvis vara en ny skola, nya bostäder eller hälsovård. På så sätt gynnas fler än enbart de med sysselsättning inom produktionen och beslutet om hur premien ska användas tas gemensamt av odlarna som en viktig del i utvecklingen för demokrati.

Barnen (och jag) leker med Smilings cashewpåsar

 

I byn Kassa Kunda har man kommit överens om att Fairtrade-premien ska användas till att bland annat köp av två motorsågar, och skottkärror till alla bönder för att underlätta odlingsarbetet och förbättra kvaliteten på nötterna. Men framförallt att man ska ge byns 50 ungdomar chansen att gå i gymnasiet genom att betala deras skolavgifter! Dessutom ska de spara en betydande del av premien för andra projekt. 

Olika skolor har olika uniformer, alla ville klämma och känna på byns första färdigförpackade cashewnötter!

 

Enormt stort och roligt att kunna komma tillbaka till Kassa Kunda med färdiga påsar med deras nötter i!

– “Without this Fairtrade-premium it is impossible for me to pay for my children’s school fee. Now they have a chance to take care of their self and have a much better job. For your future it is very important to have a good education!”
Louie Sylva, Bonde i kooperativet Kassa Kunda, Gambia.

Nu kanske det är så att de här unga människorna ges möjlighet att gå vidare i livet och bli banktjänstemän, lärare, jurister, läkare, sjuksköterskor, ekonomer, journalister osv. De ges möjlighet att uppfylla sin dröm, en möjlighet att bli vad de vill. Så verkligen tack till alla er som väljer att köpa Smilings schyssta nötter! Jag måste säga att det känns fantastiskt ända in i hjärtat att det nu snarare hänger på de här ungdomarna själva än deras föräldrars plånböcker. Jag älskar den här känslan, Erik Hamrén hade nog kallat det för shining, jag väljer ordet lycklig.
Nedan är Andrew och Angili, barn till två av bönderna i Kassa Kunda

“Det är viktigt att ha en utbildning för att få ett bra jobb. Utbildningen måste också ha kvalitet, det har min! I framtiden vill jag bli journalist.”

Andrew Mendy, journalistikstuderande. Son till bönderna Sang Mendy och Therese Bass

 

“Mina favoritämnen i skolan är affärsledarskap, ekonomi och matematik. Jag vill jobba på bank här i Gambia, gärna på Trust Bank. Jag vill jobba som bankir här i Gambia eftersom Gambia är mitt land.”

Angili Sylva, dotter till bonden Louie Sylva
Förutom att bonden får en betydligt bättre peng för sitt arbete (i år drygt 30 % mer) än marknadspriset i Gambia i år så får dessutom hennes lokalsamhälle chansen till en bättre framtid. En framtid som kanske inte alls handlar om cashewnötter, en framtid som kanske handlar om att undervisa elever att det en gång fanns ett begrepp som var väldigt närvarande globalt, begreppet kallades ”extrem fattigdom”. Det låter absurt, jag vet, men jag hoppas det är framtiden!

Barnen i byn får smaka nötterna som för några månader sedan hängde på träden här runtomkring i Kassa Kunda

 

Rätt nice verkar han tycka :)

 

Omöjligt att inte gilla den ohämmade glädjen bland bönderna och deras stora familjer

 

Soliga hälsningar

Oscar

Ps. Våra påsar går att köpa på Pressbyrån, 7-Eleven (fler och fler av dessa har nu påsarna), Världsbutiker, Barista, Börjes, Ica Täby kyrkby, Ica Hedemora, Matöppet i Linneryd, Rävemåla, Skruv, Eko Reklam, Rävemålet och hos Lars i Bro. Köp! :)

  • Skrivet av Smilinggänget
  • 11:53 Monday, 21 October, 2013

Senaste blogginläggen

Nötfria fruktbollar packas i Ghana, äntligen!

Hej, Här kommer ett litet inlägg om höstens stora nyhet – Fruktbollar från Ghana! Jag var precis och spanade på…

Läs mer

Bubbelvatten som gör idéer till verklighet

Nu har försäljningen börjat rulla på i allt ordentligare takt med våra två nya Smiling Crush. Dessa två produkter skiljer…

Läs mer

David mot Goliat – and no bananas!

Hejsan, Här på nötkontoret så har vi precis gått och blivit ett ”nöt och juicekontor”. Vi har tre nya medlemmar…

Läs mer

Aprikosmandeln, vårens schysstaste nyhet!

Den senaste tiden har det varit en livlig livsmedelsdebatt om odlingen av mandlar och att det går åt orimliga 4-5 liter…

Läs mer

Häng med Smilinggänget bakom kulisserna

Följ Smiling på Instagram