Blogg

Bubbelvatten som gör idéer till verklighet

Bubbelvatten som gör idéer till verklighet

Nu har försäljningen börjat rulla på i allt ordentligare takt med våra två nya Smiling Crush. Dessa två produkter skiljer sig en del från våra andra produkter i och med att det i första hand kanske inte är själva råvaran som ger den största sociala påverkan. Vi har visserligen 17 % fruktjuice i produkten men den största påverkan gör vi nog först efter vi faktiskt sålt produkten!

IMG_0631

När vi funderade på hur vi kunde bidra till samhället med den här produktserien spånade vi på en mängd olika idéer. Vi ville göra något mer, få till en påverkan likt vi automatiskt har i övriga produkter (rena råvaror där vi genom bland annat Fairtrades standarder bidrar till social och ekonomisk skillnad för odlare och människor inom förädlingen). Efter mycket diskussioner gick vi tillbaka till där allt började. Själva grunden till att vi började spåna på en idé som sedermera blev Smiling.

Grunden är vår universitetsuppsats där vi kom fram till att vi tror på handel framför bistånd för ekonomisk utveckling. När vi skrev uppsatsen 2011 såg, hörde och upplevde vi behovet på plats i Gambia av att göra, skapa och självförverkliga, snarare än att få. Att få igång handel skulle hjälpa många ut ur fattigdom.

Fråga 2

Konceptet med den nya Crushen är därför att den inte bara ska vara god och släcka törsten utan framförallt ska fungera som en katalysator i odlingsländerna. Så att fler får chansen att börja handla med varandra, fler får chansen att förverkliga sin dröm, fler får kontrollen att ta tag i sina egna öden. Du som konsument är dessutom själva grundbulten till att dessa drömmar blir verklighet!

Så här går det till

När du köper en flaska Smiling Crush går 25 öre till en stiftelse i Gambia vars uppgift är att låna ut räntefria lån till människor som behöver finansiering för sin affärsidé. De 25 örena läggs i en pott som växer till sig och när vi får in bärkraftiga idéer lånar vi ut det beloppet som entreprenören sökt. Det kan vara någon som vill starta ett skrädderi, en annan som behöver ett ordentligt fiskenät för att få upp tillräckligt med fisk så att det lönar sig att sälja på marknaden och en tredje som vill odla grönsaker och sälja dessa. Enkla men ack så viktiga små företag som vi tror samhället behöver. Vi väljer att inte ge pengar då vi i första hand inte tror på den formen utan tror det är bättre att man får ta ansvar genom att betala tillbaka, dock utan ränta då vi inte ska tjäna på affären. När entreprenören betalar tillbaka ger det också den fina effekten av att det kommer tillbaka pengar så att fler kan få finansiering för sin idé. Det kommer alltså in pengar både från försäljningen av Crush här hemma i Sverige och genom amortering från entreprenörer som redan fått hjälp. På så sätt tror och hoppas vi att många Gambier startar fina företag och förverkligar sina drömmar!

Rebus snipp

Först ut, Lamins första restaurang!

Första entreprenören ut är Jerome Gomez som ska starta samhället Lamins första restaurang! På menyn står lokala och internationella rätter med 48 sittplatser och tolv bord. Det ska bli väldigt spännade och roligt att se hur det går för honom!

3

Fler ansökningar börjar komma in och vi har många spännande idéer som vi kommer finansiera inom kort. Någon har en idé om en tvålverksamhet, en annan vill genom kooperation sälja grönsaker och en tredje vill starta internetcafé. Det är några av idéerna att kika på för tillfället.

IMG_0793

Så släck törsten med Smiling crush och bidra till att drömmar slår in och nya företag skapas. Vem vet, här kanske vi hittar en riktig samhällsförändarare som får sin första chans att skapa något!

Ha det fint i sommarvärmen

Oscar

 

 

 

  • Skrivet av Linnea
  • 12:49 Tuesday, 11 July, 2017

Senaste blogginläggen

Nötfria fruktbollar packas i Ghana, äntligen!

Hej, Här kommer ett litet inlägg om höstens stora nyhet – Fruktbollar från Ghana! Jag var precis och spanade på…

Läs mer

David mot Goliat – and no bananas!

Hejsan, Här på nötkontoret så har vi precis gått och blivit ett ”nöt och juicekontor”. Vi har tre nya medlemmar…

Läs mer

Aprikosmandeln, vårens schysstaste nyhet!

Den senaste tiden har det varit en livlig livsmedelsdebatt om odlingen av mandlar och att det går åt orimliga 4-5 liter…

Läs mer

Oscar gästbloggar hos Venture Cup region Syd

Från Venture cup vinst till vad smiling befinner sig idag Det har nu snart gått tre år sedan vi var…

Läs mer

Häng med Smilinggänget bakom kulisserna

Följ Smiling på Instagram