Blogg

En lite schysstare bar!

En lite schysstare bar!

Vi välkomnar en ny familjemedlem!

Nu är Smilings allra senaste produkt äntligen här! En bar (väldigt svårt att förklara hemma hos mor och far vad det var för någonting) som är gjord på dadlar, cashew, mango och havre. That´s it!

Det har varit en känsla av tomtens verkstad med den här produkten under hösten. Vilka ingredienser förutom cashewötter ska vi ha? Vilken konsitetens vill vi skapa? Vi i Smilinggänget, flickvänner och andra lämpliga tyckare tyckte till och det spretade ett tag åt alla möjliga håll. Tillslut tog Jocke hos oss i Smilinggänget taktpinnen:

”Baren ska vara ganska fast, den ska ha bitar av cashew och den ska vara så pass stor att man faktiskt blir mellanmålsmätt”. Sagt och gjort när säljaren i gänget fick säga sitt. Det färdiga resultatet är vi alla i Smilingänget väldigt stolta över: En naturlig Fairtrade-certifierad och Ekologisk bar utan några konstiga ämnen eller annat innehåll som man inte vet vad det är. Den har en tydlig smak av mango (kanske min favoritfrukt efter alla turer ner till Gambia) och den känns verkligen rejäl!

Smiling_Bars-0709_fixade_klar

Vår bar är, likt våra övriga schyssta produkter, en väldigt bra produkt, inte bara för dig som äter den utan för även för människor i handelsledet.

Cashewnöten hänger från början på en frukt som i sin tur dinglar på cashewträdet. Bilden nedan visar ett cashewäpple med cashewnöten undertill. Märk väl att det endast är en nöt per frukt!

Oscar raw cashew Smiling

När nöten är mogen faller hela cashewäpplet till backen och cashewbonden plockar fallen frukt för att sära nöten från äpplet. Nötterna läggs i stora jutesäckar innan de ska förädlas till det utseende som vi är vana att se cashewnöten.

Förädlingen går i stora drag ut på att knacka två bort två skal. I den processen så går tyvärr vissa nötter sönder. Det vore konstigt annars. Dessa nötbitar har det inte funnits något riktigt användningsområde för eftersom vi konsumenter vill äta hela nötter. Men med den här nya bar-explosionen som just nu sker i många ekonomiskt rika länder så uppstår plötsligt ett behov för dessa bitar. Leverantörerna kan börja sälja även bitarna och få vettigt betalt.

Jag tycker det känns som om vårt samhälle mer och mer börjar ta tillvara på råvarors fulla potential vilket känns väldigt inspirerade! Nästan varje dag ser och hör jag folk som tar tillvara på grönsaksstumpar, ej säljbar frukt, fryser ner frukt etc. Se exempelvis de här tre unga och coola företagen med dess inspirerade grundare: MarmeladMakerietUltuna mejeri och Gott by Malin. Det känns som om samhället och dess nya företag vill framställa rena produkter och använda produkters fulla potential istället för att använda massa e-ämnen som ersättning. Att använda riktiga produkter och göra nytt av dessa tycker jag känns både kreativt och framförallt sunt!

7 John Mendy
John Mendy en av de anslutna cashewbönderna

När du äter Smilings nya bar tar du tillvara på vad naturen har att erbjuda. Det här innebär, i ett större och vidare perspektiv, att bönder vågar lita mer på sina råvaror och satsa på sitt jordbruk.

Att bönder får sälja sina råvaror till skäliga priser istället för att bli att bli utkonkurrerade av produkter med konstiga ämnen tror jag är väldigt viktigt för att råda bot på, enligt mig, vår tids viktigaste fråga. Att säga hej då till den extrema fattigdomen.

Genom att aktivt välja produkter, och då inte bara Smilings, som är schysst (och gärna ekologiskt) framställda istället för produkter som framställs av e-ämnen, smakförstärkelse och annat jox tror jag gör att vi kommer väldigt långt för att skapa värdiga och långsiktiga jobb. Jobb skapar tro, utveckling och drömmar. Det tror jag inte bistånd gör. Jag tror det är bättre att vi handlar produkter så att bönder vågar och kan odla riktiga grödor än att handla e-ämnen och sedan skicka ner bistånd till arbetslösa bondesamhällen. Schysst handel skapar långsiktigt utveckling, gå gärna in på Fairtrades hemsida för att veta mer.

Var kan jag hitta baren då? Den finns på  Pressbyråer, 7-Elevenbutiker och Preems mackar runtom i landet. Fler återförsäljare kommer att dyka upp under våren så håll ögonen öppna i hyllan! Om baren inte finns får du gärna hjälpa oss på vägen genom att fråga efter den.

Ps, den är riktigt god, en skön lirare i Smilingfamiljen :)
/Oscar

  • Skrivet av Smilinggänget
  • 13:38 Friday, 10 April, 2015

Senaste blogginläggen

Bubbelvatten som gör idéer till verklighet

Nu har försäljningen börjat rulla på i allt ordentligare takt med våra två nya Smiling Crush. Dessa två produkter skiljer…

Läs mer

David mot Goliat – and no bananas!

Hejsan, Här på nötkontoret så har vi precis gått och blivit ett ”nöt och juicekontor”. Vi har tre nya medlemmar…

Läs mer

Aprikosmandeln, vårens schysstaste nyhet!

Den senaste tiden har det varit en livlig livsmedelsdebatt om odlingen av mandlar och att det går åt orimliga 4-5 liter…

Läs mer

Oscar gästbloggar hos Venture Cup region Syd

Från Venture cup vinst till vad smiling befinner sig idag Det har nu snart gått tre år sedan vi var…

Läs mer

Häng med Smilinggänget bakom kulisserna

Följ Smiling på Instagram