Blogg

Jordnötter som skapar utveckling

Jordnötter som skapar utveckling

Det handlar inte om nationalitet, hudfärg eller marknadsföringsstrategi.

Det handlar om schysst handel som ska skapa ekonomisk utveckling för odlare och förädlare.

Smilings resa började våren 2011 när vi fick möjlighet att åka till Afrika och Gambia för att skriva om hur bistånd kunde bli bättre anpassat efter vad gambierna själva ville ha. Vi ville veta vad den vanlige gambiern behövde för att kunna skapa företag och därmed ekonomisk utveckling på sikt. Vi hade skolglasögonen på oss, var naiva, jag hade en övertro på mitt pigment (läs: blårosa hudton efter några dagar). Vi trodde att vi skulle finna det magiska och perfekta biståndet så att företag skulle kunna poppa upp ur marken. Ack vilken törn vi fick oss.


p4090544_142595855

På besök i Gambia första gången

Det visade sig att gambierna själva inte föredrog bistånd då det leder till en inhemsk lathet på grund av att de förväntar sig att få något utan att behöva motprestera för det. På detta vis skapas inga företag var vår enkla slutsats. Utan problemet, som vi subjektivt kom fram till, var att det fanns för få företag samt att fantastiska råvaror inte blev sålda. Problemet var handeln. Inte råvarorna, inte arbetskraften.

Under tiden på plats i Gambia arbetade vi med olika bönder då jordbruk är landets överlägset största sysselsättning. Vi jobbade med alltifrån vanliga grödor såsom potatis till att vara med på cashewplantage. Cashew var klart lite roligare än potatis så därför fastnade vi lite vi dessa bönder. Doften under skördetid, atmosfären och förväntan på årets säsong är magisk när man befinner sig mitt i en by vars årsinkomst till väldigt stor del bygger på just cashew.

bild 5

Här delar vi nöten (den gråa) från cashewäpplet. Slumpmässig tur att skördesäsongen var den tiden vi befann oss på plats! 

Dilemmat som bönderna påpekade var de ogynnsamma- och fluktuerande pris som de fick för sin råa cashewnöt. Utöver detta, för oss med utomstående ögon, var problemet att det dag efter dag skeppades den ena containern efter den andra med tonvis av råa cashewnötter för export till Asien. När nöten är helt rå har den minst värde och kräver minst arbetskraft. Landets egna fantastiska råvara utnyttjades inte till max utan bara till en bråkdel. För mig och Joakim såg vi mängder, kanske tusentals arbetstillfällen, förvinna bort med containerns.

DSC_0252

På rundvandring bland cashewträden första gången

Det är här Smilings engagemang befinner sig. Genom schysst handel och i möjligaste mån förädling i odlingslandet för att få folk i arbete så utvecklas människor både ekonomiskt och socialt. Därmed spelar det för mindre roll för oss om vart våra råvaror kommer ifrån. Ifall råvaran är odlad av en ivorian, gambier eller kines spelar alltså ingen roll, så länge varan är odlad i ett utvecklingsland. Vad som är viktigast för oss och det vi kan påverka tydligast är att handla schysst från bönder och sälja billigt så att så många som möjligt handlar böndernas varor. Om vi gör det så är min övertygelse att bönder och anställda i fattiga regioner får en annan livskvalitet och hopp samtidigt som vi också tjänar pengar.

Ur ett bredare perspektiv är min dröm att ökad och schysst handel av jordbruksprodukter bidrar till att den kraftiga urbaniseringen (människor som flyttar från landet till staden) minskar. På de ställen jag sett i utvecklingsländer är resultatet av urbanisering inte dyrare bostadslån och amorteringskrav. Utan snarare misär. I hopp om att hitta sig en försörjning är risken överhängande att människor bor alldeles för trångt, få ta jobb där mänskligheten visar upp sin från sin allra mest tragiska sida och familjeband bryts. Unga människor flyttar för tidigt och saknar den trygghet och grund som familjeband skapar vilket kan leda till en livsstil som inte gagnar dem själva och andra.

Om vi handlar produkter och ger vettigt betalt till dem som odlar så kommer ungdomar att stanna eftersom det finns en framtid hemmavid. Jag tror det skapar tryggare och lyckligare människor med mer Dalasi, Yuan eller Dollar i fickorna. Med pengar i fickan tror jag det är det lättare att undvika saker, lättare att skapa.

Doe

Utveckling genom handel – “Cash”direkt till ordlarna!

Jag tror inte på bistånd på sikt, jag tror på schysst handel. Vi i norr tar, enligt mig, mest ansvar genom att handla varor (allra helst Fairtrade-märkta varor) istället för att skänka någon femtiolapp i månaden. (Dock tror jag stenhårt på att skänka pengar till organisationer/företag/privatpersoner som jobbar med att få rent vatten till alla. Vatten är bokstavligt talat grunden till allt. Det är viktigare än att köpa Smilingpåsar!)

Genom handel skapar vi konsumenter utveckling på sikt, vi skapar självförtroende, vi skapar drömmar. Sen spelar det ingen roll vad bonden heter, vilken hudton eller nationalitet hon har, vilken religion hon tror på eller vem som är hennes ledare.

För en av våra senaste produkter, Smiling Jordnötter, handlar vi råvaran från ett kooperativ i Shandongprovinsen i nordöstra Kina. Det är jag väldigt stolt över och hälsar alla nya odlare välkomna att sälja i vårt vackra land. Vi på Smiling ska göra allt för att det ska bli volymer i Sverige, för det är det som skapar utveckling. Hoppas du som konsument hjälper till! : )

Ha en fin dag i vårsolen!

Mvh Oscar

jordnöt

Jordnötsplantan

 

  • Skrivet av Smilinggänget
  • 8:38 Thursday, 23 April, 2015

Senaste blogginläggen

Bubbelvatten som gör idéer till verklighet

Nu har försäljningen börjat rulla på i allt ordentligare takt med våra två nya Smiling Crush. Dessa två produkter skiljer…

Läs mer

David mot Goliat – and no bananas!

Hejsan, Här på nötkontoret så har vi precis gått och blivit ett ”nöt och juicekontor”. Vi har tre nya medlemmar…

Läs mer

Aprikosmandeln, vårens schysstaste nyhet!

Den senaste tiden har det varit en livlig livsmedelsdebatt om odlingen av mandlar och att det går åt orimliga 4-5 liter…

Läs mer

Oscar gästbloggar hos Venture Cup region Syd

Från Venture cup vinst till vad smiling befinner sig idag Det har nu snart gått tre år sedan vi var…

Läs mer

Häng med Smilinggänget bakom kulisserna

Följ Smiling på Instagram