Blogg

Just denna resan börjar ta slut…

Just denna resan börjar ta slut…

…på gott och ont.
– Gott eftersom det ska bli skönt att bli en i mängden. Inte behöva vara fåret i mitten som alla vill prata med, fråga eller bara synas med. Skönt också att slippa ta stora och svåra beslut hela tiden. Ska faktiskt bli skönt att åka hem-hem (horse island) och svara slentrian på morsans ständiga gardinfråga om vilken färg jag tycker är finast.

– Ont eftersom den generella gambiern är sjukt trevlig. När man får tid över att sitta ner och prata med dem märker man hur genuint trevliga och lugna gambierna är. Inte massa stress över vad de ska bli, betala räkningar, att kompisen har ett bättre jobb etc. Allt är helt enkelt mycket mer med en klackspark och de tar det som det kommer. Väldigt långt ifrån svensken på tunnelbanan på väg hem från jobbet. (Den här gambiska personligheten har dock fått mig att balla ur ibland ska tilläggas :) ) Jag skulle vilja påstå att många gambier är som svenska 90-talister med ”chilla” som favoritord. Som sagt på gott och ont.

Lite listor: 

Skillnader Sverige / Gambia:

· Bensinmätarn på en gambisk bil når nästan aldrig upp till första strecket. Bensinmätarn på en svensk bil fylls på vid halv tank.

· Gambier hälsar på varandra… även om du inte känner personen

· Vädret

· Skicket på bilarna (där det som rullar här har tagits bort från svenska vägar för 30 år sedan)

· Smaken på frukten, något mer “levande” här

– Gambias röda jords sukt efter vatten 10-11 månader om året och dess mättnad när det väl kommer

Jockes tjejs syster skänkte lite kläder ner till våra vänner på plats! Tack!

Vad har varit bäst:

· Vi hade lite trubbel med en ugn för rostning som vi till slut löste. Att se en genomsvettig Jocke ihärdigt lassa in cashewskal i ugnen och se att ugnen tillslut, efter hundrade försöket, inte kollapsade var resans höjdpunkt. Den ölen rann lätt när temp.mätarn jobbade sig uppåt de 80 grader som krävdes.

· Kajsas leverans av sällskap, svenska språket och tjejsnus.

· Att se att hela grejen verka fungera! Inte smärtfritt ska tilläggas, men fungera! Det är helt fantastiskt att efter två års planerande vara så nära det stora målet, lansering om en månad.

Vad kunde varit bättre:

· För att underlätta för medarbetarna i fabriken började jag och Jocke gräva utrymme i en enorm hög av cashewskal (restprodukt som används till eldning av ugn för ex rostning) för att det inte skulle bli fullt i jättekorgen. Detta kostade mig ett jäkla kliande i flera dagar och ömsning av hud på fötter. Som tur är så är det ok nu. Jag kommer hem frisk och hel om än lite magrare. Så bjud på käk när jag kommer.

· Extremt tunga jutesäckar. Sen vill man ju inte visa sig som den klene vite mannen. Tunga första veckor, underarmarna var inte nöjda på kvällarna.

 

Vill ge ett litet tips om det är någon student eller någon annan som är intresserad av att göra något i det här landet. Det kan vara allt från examensarbete/skolarbete som jag och jocke började med till att jobba som volontär etc. Det är bara att höra av sig så ska vi nog kunna hitta något spännande. Rör det inte oss eller vår verksamhet så kan jag säkert fixa och trixa så att du kommer rätt.

Nu ska jag åka upp till sverige och följa nöten vidare, se om det vi gjort härnere säljer någonting. Hade vart schysst om du ville provaJ

Ha det fint så ses vi väldigt snart.

PS. Bloggen kommer leva kvar i framtiden. Vår koordinator Gomez ska bl a “gästspela” här så ni kan vara lugna. Plus att det kommer inte dröja alltför länge innan vi är på plats nere igen.

I Sverige så har våra första leverans av nötter kommit och i nästa vecka kommer vi köra igång med paketeringen! Enormt KUL! Då kommer vi att lägga upp lite nya bilder på Facebook så håll ögonen öppna där.

Oscar

  • Skrivet av Smilinggänget
  • 9:34 Saturday, 3 August, 2013

Senaste blogginläggen

Bubbelvatten som gör idéer till verklighet

Nu har försäljningen börjat rulla på i allt ordentligare takt med våra två nya Smiling Crush. Dessa två produkter skiljer…

Läs mer

David mot Goliat – and no bananas!

Hejsan, Här på nötkontoret så har vi precis gått och blivit ett ”nöt och juicekontor”. Vi har tre nya medlemmar…

Läs mer

Aprikosmandeln, vårens schysstaste nyhet!

Den senaste tiden har det varit en livlig livsmedelsdebatt om odlingen av mandlar och att det går åt orimliga 4-5 liter…

Läs mer

Oscar gästbloggar hos Venture Cup region Syd

Från Venture cup vinst till vad smiling befinner sig idag Det har nu snart gått tre år sedan vi var…

Läs mer

Häng med Smilinggänget bakom kulisserna

Följ Smiling på Instagram