Blogg

Aprikosmandeln, vårens schysstaste nyhet!

Aprikosmandeln, vårens schysstaste nyhet!

Den senaste tiden har det varit en livlig livsmedelsdebatt om odlingen av mandlar och att det går åt orimliga 4-5 liter vatten för att framställa en enda mandel i Kalifornien, där 80 % av världens mandlar produceras. Bönderna borrar brunnar så djupa att grundvattnet håller på att ta slut för att kunna försörja sina törstiga träd. Trots torkan utökas planteringarna med nya mandelträd varje år eftersom vi konsumenter äter allt mer nötter och mandlar. Synd och orimligt tyckte vi och lyckades leta upp ett lämpligare alternativ!

Aprikosmandel_MG_0985

Nämligen Smilings Fairtrade-märkta havssaltade mandlar från aprikos som just introducerats på den svenska marknaden! Mandeln kommer från aprikosens frö, och ligger inuti själva aprikoskärnan. Storleken är lite mindre än en vanlig mandel och smaken är mandellik, och i vår mening, magisk!

Vad som är extra roligt är att aprikosmandeln är en spillprodukt från aprikosodlingarna. Aprikosens söta fruktkött torkas, skalet mals ner och används inom kosmetikaindustrin, av kärnan gör man olja och nu finns alltså möjlighet att äta själva fröet, torrostat och lätt havssaltat! Aprikosträden odlas av bönder i norra Pakistans bergsbyar och på det här viset kan de tre- eller fyrdubbla sin inkomst på en enda produkt, samtidigt som svinnet är minimalt! Aprikosmandlar är rika på enkel- och fleromättade fetter och fibrer. Helt enligt Smilingparollen bra för dig//bra för bonden.

103-0370_IMG[1]

Mandlarna från aprikos odlas i Pakistan och förädlas lokalt i fabriker där det bara är kvinnor anställda. För oss känns det självklart otroligt viktigt att vår leverantör är vidsynt och nytänkande i en kultur som ofta motsätter sig kvinnors egenmakt, utbildning och anställning.

Våra aprikosmandlar finns i både stor och liten påse. Primärt hos Pressbyrån, 7-eleven, Coop och Hemköp. Testa dom du också!

Linnea

Skärmavbild 2016-04-20 kl. 14.52.31

 

  • Skrivet av Smilinggänget
  • 12:53 Wednesday, 20 April, 2016

Senaste blogginläggen

Nötfria fruktbollar packas i Ghana, äntligen!

Hej, Här kommer ett litet inlägg om höstens stora nyhet – Fruktbollar från Ghana! Jag var precis och spanade på…

Läs mer

Bubbelvatten som gör idéer till verklighet

Nu har försäljningen börjat rulla på i allt ordentligare takt med våra två nya Smiling Crush. Dessa två produkter skiljer…

Läs mer

David mot Goliat – and no bananas!

Hejsan, Här på nötkontoret så har vi precis gått och blivit ett ”nöt och juicekontor”. Vi har tre nya medlemmar…

Läs mer

Oscar gästbloggar hos Venture Cup region Syd

Från Venture cup vinst till vad smiling befinner sig idag Det har nu snart gått tre år sedan vi var…

Läs mer

Häng med Smilinggänget bakom kulisserna

Följ Smiling på Instagram