Blogg

Nötfria fruktbollar packas i Ghana, äntligen!

Nötfria fruktbollar packas i Ghana, äntligen!

Hej,
Här kommer ett litet inlägg om höstens stora nyhet – Fruktbollar från Ghana!
Jag var precis och spanade på Hemköp här bredvid kontoret och där hängde dem redan i hyllan! Det är sådana här nyhet som verkligen gör att det kittlar till när jag går till affären för att se hur det ser ut.

Smiling_2018-08-09_4Y7A4529
Vi pratar ofta här på kontoret om att vi ska göra saker som är Wow! Det här anser jag är ett av de största wow:en (kanske det största faktiskt) i produktväg vi gjort på Smilingresan. Våra nya nötfria fruktbollar packas i Ghana och skapar därmed, förutom många nya jobb i odlings- och förädlingsleden, nu även jobb genom att produkten faktiskt är packad och klar när den lämnar hamnen i Acrra.

DSC_0247

Det kanske inte låter så märkvärdigt att en produkt konsumentförpackas i odlingslandet. Men när jag var på plats nere i Ghana för några veckor sedan ryktades det om att det är första gången någonsin som ett färdigförädlat och konsumentförpackat livsmedel lämnar för landet för export! Ett historiskt ögonblick och det står Smiling på påsen. Kittlande!

DSC_0187
Ända sedan Smilingstarten 2012 har grundambitionen varit att det ska göras så mycket det bara går nere i odlingslandet när vi ta fram en produkt. För på så sätt lyfter vi blicken och tar ett samhällsgrepp istället för att enbart förbättra standarden för odlaren. Genom att råvaror förädlas (nötskal som knackas sönder, frukt som skalas och torkas etc) i odlingslandet skapar försäljningen här i Sverige hundratals jobb för många som hade haft väldigt svårt att hitta något att försörja sig med. Detta är och förblir vår viktigaste påverkan med Smilingidén.

DSC_0521
Varenda gång jag åker ner till länderna (Västafrika) där våra produkter odlas och förädlas får jag höra invånarnas egna berättelser om när de fick jobb, hur de kunnat köpa en present eller hur de fått pengar över för att hälsa på släktingar. Då får jag nypa mig armen av stolthet! Allt blir på riktigt, allt betyder helt plötsligt så otroligt mycket igen. Varenda påse känns livsviktig att sälja för att hjälpa dessa människor att bygga sina samhällen med hjälp av vår försäljning.
Men sällan har jag känt den kicken som jag kände senast jag var i Ghana och vi drog igång det stora projektet; Frukbollar, färdigförpackat från Ghana! Allt gick (efter lite om och men) vägen och från och med den här veckan finns dom att köpa på Pressbyrån, Hemköp, Willys och Coop.

Christian Oppong
Ana stoltheten när jag visade upp den färdiga produkten på odlingsfälten (en av bönderna är dessutom på bild på påsen) och nu när jag skickar lite bilder på hur det ser ut i en svensk livsmedelsbutik där deras påse hänger som den finaste stjärnan i hyllan!
För den första batchen involverades hela 82 personer! 52 personer i förädlingen och 30 odlare som står stolt bakom denna första omgång, som förresten redan är nästan slutsåld! Hoppas på att vi kan tillverka många fler batcher i år framöver.

DSC_0157

Vad är det då?
Det är helt enkelt som det låter som, vi kom inte på ett bättre namn :) Frukt som torkats och sedan, med hjälp av en speciell maskin, blandats och rullats ihop till bollar. Fabriken är helt nötfri så nu finns det äntligen ett vettigt snacks för alla er som är allergiska!

DSC_0088
Produkterna smakar som om de precis hämtats från odlingarna, man känner solmognaden i smaken! Alla ni som varit i Västafrika förstår vad jag menar, frukt smakar liksom mer där än vad den gör i Sverige. Det här en första smak av Ghana för er som inte varit där.

Smiling_2018-08-09_4Y7A4658

Mango/passionsfrukt
Är nog min favorit bland de två. En väldigt tydlig smak av mango där vi sparat lite bitar för att det ska vara ett perfekt tuggmotstånd. Passionsfrukten gör att den piggar upp smaken!

Smiling_2018-08-09_4Y7A4417

Ananas/passionsfrukt/ingefära
För ingefära-älskaren. Riktigt fräsch smak där vi inte snålat med ingefäran.

Smiling_2018-08-09_4Y7A4451

Så ut och köp, jag lovar att du inte kommer bli besviken. Ännu roligare är om du berättar för oss genom att maila vad du tycker: Oscar@smilinggroup.com. Ditt mail kommer jag skicka vidare till de som arbetat med vår process i Ghana, det kommer vara mer än uppskattat!
Oscar

  • Skrivet av Linnea
  • 15:51 Friday, 24 August, 2018

Senaste blogginläggen

Bubbelvatten som gör idéer till verklighet

Nu har försäljningen börjat rulla på i allt ordentligare takt med våra två nya Smiling Crush. Dessa två produkter skiljer…

Läs mer

David mot Goliat – and no bananas!

Hejsan, Här på nötkontoret så har vi precis gått och blivit ett ”nöt och juicekontor”. Vi har tre nya medlemmar…

Läs mer

Aprikosmandeln, vårens schysstaste nyhet!

Den senaste tiden har det varit en livlig livsmedelsdebatt om odlingen av mandlar och att det går åt orimliga 4-5 liter…

Läs mer

Oscar gästbloggar hos Venture Cup region Syd

Från Venture cup vinst till vad smiling befinner sig idag Det har nu snart gått tre år sedan vi var…

Läs mer

Häng med Smilinggänget bakom kulisserna

Följ Smiling på Instagram