Blogg

Nu är Smilings cashewnötter även ekologiska!

Nu är Smilings cashewnötter även ekologiska!

Vi kan stolt presentera att vi nu även är ekologiskt certifierade! På Pressbyråer, 7-Eleven, Baristor, SF-biosalonger, Preem, Scandic, SJ’s tåg och världsbutiker kommer du nu snart kunna hitta våra nya dubbelcertifierade påsar!

DSC_0270 (1)

Varför ska vi handla mer ekologiskt? (sett ur ett bredare perspektiv än Smilings cashewnötter)

Här nedan har jag listat upp några argument (både ur eget huvud och även allmän forskning/åsikter) som jag tycker är vettiga. Det finns givetvis massor med argument för ekologiskt men även några emot.  Jag kommer från landet och hör ofta argument mot ekologiskt på grund av ekonomiska omställningar och att de från ”stan” inte förstår jordbruket med dess kostnader, komplexitet, regelverk etc. Jag kan köpa argumenten men tycker dessa argumentet är för mycket tänk-på-mig-själv-just-idag-tänk. Det är såklart ofta kortsiktigt bättre för bönder ekonomiskt att arbeta konventionellt (inte ekologiskt). Jag tycker dock vi (konsumenter och bönder) bör tänka på längre sikt, ibland tänka mer visionärt för att skapa ett samhälle som vi tycker är bra att leva i, bra för våra barn.

DSC_00441600x600 (kopia)

På längre sikt (om inte allt för många år) drömmer jag om ett samhälle där vi ger oss själva och våra barn, hälsosam mat, vi tar hand om vår miljö samt att bondens status i samhället har höjts och där han/hon får vettigt betalt för sina produkter. Orimligt? Ja, för några år sedan. 2014, nej. Försäljningen av ekologisk mat ökade med 13 procent under 2013. Värdemässigt är det den största ökningen sedan 2008. Vi är alltså fler och fler som väljer mer och fler ekologiska varor vilket skyndar på processen att fler vill sälja ekologiskt, däribland Smiling! J År 2013 handlades det 4,3 procent ekologiskt av alla sålda livsmedel i Sverige. Det är alltså en bra bit kvar till KRAVs mål om att vi ska handla 20 % ekologiskt år 2020. MEN med en ständigt stigande siffra är vi i Sverige på god väg! Man bygger inte Rom på en dag men det går fortare om fler hjälper till.

Fråga 2

Genom att du väljer en ekologisk vara driver du på efterfrågan, genom efterfrågan skapas utbud, genom utbud skapas en bättre miljö, nya hälsosammare produkter, förhoppningsvis ett bättre klimat och rikare bönder.

DSC_0062 (1)

Den tiden när den vanlige Svensson tävlade om mest pixlar på tv:n och mest thailandsresor hoppas och tror jag är omodern. Jag hoppas vi håller på att bygga ett samhälle där vi ger våra barn, vår miljö och oss själva något värdefullt istället. Inte det som impar på grannen. Om vi går tillbaka och värderar livsmedel tror jag vi och vår miljö blir friskare och det kommer också påverka bondens vardag till det bättre. Bonden ”tvingas” att ställa om bara för att du och jag vill handla ekologiskt. Det kommer bli kostsamt för honom/henne ett tag men förmodligen mer lönsamt över tid då människor engagerar sig mer för mat än för TV-apparatens upplösning. Mat blir en viktigare del av livet och då är människor mer benägna att betala för det. Det känns i vart fall för mig som ett samhälle jag hellre lever i än en tröttsam hets på nya prylar.

IMG_0595

 

Varför är då ekologsikt bra? (sett ur ett bredare perspektiv än Smilings cashewnötter)

(Jag ska försöka skriva det så lätt jag bara kan utan att snurra in mig på detaljer.)

  • Miljön

Miljön påverkas positivt av ett ekologiskt lantbruk. Frånvaron av kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel gör att den biologiska mångfalden gynnas. Fler fåglar, insekter och växter trivs i och på de ekologiska jordarna. Naturlig gödsel från gårdens djur, kompost eller gröngödsling med kvävefixerande baljväxter tar tillvara de naturliga resurserna på gården eller plantaget.

DSC_0058

  • Vattnet blir friskare

När du handlar ekologiskt slipper människor, djur och växter att utsättas för kemiska bekämpningsmedel. Idag vet forskarna att bekämpningsmedel som kommer ut i naturen kan ge växter och djur nedsatt fruktsamhet, rubbad ämnesomsättning, försämrad fröbildning med mera. Forskarna vet också att bekämpningsmedlen läcker från åkern till sjöar och vattendrag.

Även vårt dricksvatten har drabbats. Rester av bekämpningsmedel har hittats i många dricksvattentäkter. Katastrofala läckage från fabriker som tillverkar bekämpningsmedel har också förekommit på olika håll i världen.

Kids in Kassa Kunda Smiling

  • Klimatet

På kort sikt är skillnaden i klimatpåverkan inte så stor mellan ekologisk och konventionell produktion, men på lång sikt kan skillnaden bli stor. All ekologisk produktionen bejakar naturens egna resurser och säger nej till konstgödsel och det är bra för klimatet. Likaså är det bra att den biologiska mångfalden främjas. Det ger en robustare miljö som får lättare att tåla klimatförändringar.

 Header

  • Inget motsatsförhållande för att mätta världens hungriga

Industrin påstår att vi inte kan mätta alla hungriga om vi ska konsumera ekologiskt. Ibland måste man dock lyfta blicken, se vidare, se längre och lyssna på världsledande forskare och experter istället. De säger att ”business as usual” inte är lösningen, utan att det är hög tid att kika på intressanta lösningar inom det ekologiska lantbruket! Det är med detta jag menar att vi måste kunna se längre än den egna resultaträkningen om vi ska skapa ett bättre samhälle.

Genom att också lyssna på miljontals småbönder i Afrika, Asien och Latinamerika som övergett kemikaliejordbruket och börjat satsa på ekologiskt istället så kan vi få en bättre förståelse. De får lika stora, eller större, skördar som tidigare men får bättre betalt och har lägre utgifter.

Dessutom produceras det redan tillräckligt med mat för att mätta alla hungriga redan idag. Problemen handlar snarare om konflikter och vem som har makt över maten och jordarna. FN:s hungerexpert har ett råd till oss i den rika delen av världen: om vi vill göra något för alla miljontals svältande människor så är det att äta mindre kött.

Image

  • Långt mycket nöjdare flickvän när hon plockar upp varorna från affären i hemmet

Som nybliven sambo är detta mitt viktigaste argument. Så om du vill impa på din partner kan detta vara den nya blomman eller chockladen på fredagskvällen – det funkar! ;)

25759

Jag har en liten uppmaning till dig som läst det här inlägget, dela gärna och gilla våra inlägg på Facebook. På så sätt blir fler medvetna om schysst handel och fler köper förhoppningsvis Smiling.

Det är bra för dig och bra för bonden!

DSC_0274 (1)

Tack för att du stöttar oss och köper våra påsar!

Ha en trevlig helg!

Hälsningar från ett underbart höstsoligt Stockholm!

Oscar

 

 

  • Skrivet av Smilinggänget
  • 14:19 Friday, 5 September, 2014

Senaste blogginläggen

Bubbelvatten som gör idéer till verklighet

Nu har försäljningen börjat rulla på i allt ordentligare takt med våra två nya Smiling Crush. Dessa två produkter skiljer…

Läs mer

David mot Goliat – and no bananas!

Hejsan, Här på nötkontoret så har vi precis gått och blivit ett ”nöt och juicekontor”. Vi har tre nya medlemmar…

Läs mer

Aprikosmandeln, vårens schysstaste nyhet!

Den senaste tiden har det varit en livlig livsmedelsdebatt om odlingen av mandlar och att det går åt orimliga 4-5 liter…

Läs mer

Oscar gästbloggar hos Venture Cup region Syd

Från Venture cup vinst till vad smiling befinner sig idag Det har nu snart gått tre år sedan vi var…

Läs mer

Häng med Smilinggänget bakom kulisserna

Följ Smiling på Instagram