Blogg

Nya nötter, gamla och nya bönder

Nya nötter, gamla och nya bönder

Nu har Smilings andra säsong startat och vi är i full gång med att köpa nya nötter från Kassa Kundas bönder.  Nytt för i år är att vi, tillsammans med regionens cashewnötskooperativ, valt att föredela inköpet på åtta byar istället för att endast köpa från bönderna i Kassa Kunda. Nu får alltså fler byars bönder en möjlighet till ett bra och stabilt pris över hela skördesäsongen.

Gambia är ett litet land med väldigt få köpare av den råa cashewnöten. När det då kommer in en ny spelare på marknaden så skapar det oordning, vilket i år varit en klar fördel för de gambiska bönderna. Ifjol gick Smiling ”under radarn” hos våra konkurrenter som köper nötter från bönderna. I år går vi inte under radarn och det gjorde en köpare, likt Smiling, klart för mig då han ansåg att vi ”förstörde marknaden”.

– ”Bönderna vill inte sälja till oss på grund av att ni erbjuder dem mer och sen pratar de om någon Fairtrade-premie.”

Han ansåg alltså att vi tvingade upp priserna vilket jag inte ser som ett misslyckande, tvärtom är det Smilings syfte att ge bättre levnadsvillkor för så många bönder vi kan! Även de bönder som vi inte köper av får alltså bättre betalt för mödan och slitet. Jag tycker det känns väldigt bra om vi rör om lite i grytan så att så många bönder som möjligt får det lite bättre.

henry

Smilings inköpare Henry Gomez visar upp fina nötter!

– ”Kvaliteten på råvaran är bättre i år men det är mindre frukt som hänger på träden”, säger Henry.

Efter att nötterna har köpts soltorkar vi dem innan de börjar förädlas inom landet. Det är i förädlingsledet som den stora skillnaden görs. Våra konkurrenter som köper de råa nötterna skickar dem till stora fabriker i Indien eller Vietnam. Det innebär att gambierna inte tar tillvara på sin värdefulla resurs och låter någon annan tjäna pengarna. Ungdomar hade kunnat anställas, vilka i sin tur hade kunnat försörja sina familjer och skapa ett sunt leverne fritt från svår fattigdom. Dessutom hade en tillvaratagning utav råvaran, med största sannolikhet, sparat på vår gemensamma miljö och i förlängningen kanske ett billigare mellanmål för oss konsumenter. I den ”traditionella värdekedjan” ska istället nöten en runda bort till Asien innan den hamnar i de svenska butikshyllorna vilket inte känns miljömässigt rätt och framförallt mister gambier de ack så viktiga arbetstillfällena.

DSC_0252

Jag och vår koordinator Gomez ute på fälten

DSC_0273

Jocke, Gomez och Henry på jakt efter schyssta nötter

DSC_0284

Råa nötter på trädet, innan själva cashewäpplet vuxit ut 

IMG_0409

Så här ser äpplet ut när det är moget och fallit till marken

Smiling går nu in på andra året med vår samarbetspartner som hjälper oss att förädla våra nötter. Det här skapar en hel del jobb i landet, ifjol hade vår underentreprenör som mest runt 350 människor som arbetade med att förädla nötterna. Dessa människor får möjlighet till rutiner, ansvar och stolthet att bidra till sig själv och andra. I år får vi se vad summan anställda landar på då vi precis startat med förädlingen. Jag själv får alltid en känsla av stolthet när jag pratar med dessa människor och får klart för mig att de fått det bättre, även om de första dagarna i fabriken alltid såklart är lite besvärliga.

IMG_0788

kvalitetskoll av de soltorkade, råa nötterna 

DSC_0044 (1)

förädlade nötter i fabriken  

DSC_0080

Glada fabriksanställda!

Genom att köpa en påse av Smilings nötter gör du inte bara något bra för dig själv i form av ett nyttigt mellanmål utan du bidrar faktiskt till att fattiga får möjlighet till jobb och att odlarna får bättre betalt i form av högre priser samt ett jämt försäljningspris. Bra för dig, bra för bonden med andra ord.

Men det kanske viktigaste som jag själv hoppas på är att vi på Smiling kan uppmuntra fler unga i Sverige att vilja och våga göra något annorlunda. Att det går att utmana större industrier, att det går att utmana stora marknadsjättar (i vårt fall bland annat Cloetta) och att det går att vara schysst på samma gång.

Det finns så många driftiga personer i vårt land som inte bara gör saker för sin egen plånboks skull. Personer som vill göra något för vår miljö och för människor runt omkring oss. Det som, enligt min mening, oftast saknas är både nära personers och samhällets tro att dessa driftiga kan utmana gamla modeller. Det saknas även pengar för att få våga göra något bättre, att få möjlighet till att utmana.

Lyft fram de här människorna och ge dem möjlighet att testa och visa vad de kan. Att de kan förändra för fler än sig själva, att de skapar ett bra samhälle för oss.  Våga även vara positiv i dessa valtider istället för bara framhäva brister på både det ena och det andra.  Genom att vara positiv föds sundare idéer och sundare värderingar. Genom att framhäva enskilda individer som kämpar för en bättre miljö och bättre medmänsklighet kan vi påverka politiker att låta människor skapa jobb, bättre miljö och ett schysstare samhälle. Ett samhälle som blickar framåt, inte bakåt.

p4050025_142509221

Ha en trevlig onsdag!

Mvh Oscar

 

 

  • Skrivet av Smilinggänget
  • 9:16 Wednesday, 27 August, 2014

Senaste blogginläggen

Bubbelvatten som gör idéer till verklighet

Nu har försäljningen börjat rulla på i allt ordentligare takt med våra två nya Smiling Crush. Dessa två produkter skiljer…

Läs mer

David mot Goliat – and no bananas!

Hejsan, Här på nötkontoret så har vi precis gått och blivit ett ”nöt och juicekontor”. Vi har tre nya medlemmar…

Läs mer

Aprikosmandeln, vårens schysstaste nyhet!

Den senaste tiden har det varit en livlig livsmedelsdebatt om odlingen av mandlar och att det går åt orimliga 4-5 liter…

Läs mer

Oscar gästbloggar hos Venture Cup region Syd

Från Venture cup vinst till vad smiling befinner sig idag Det har nu snart gått tre år sedan vi var…

Läs mer

Häng med Smilinggänget bakom kulisserna

Följ Smiling på Instagram