Blogg

Oscar gästbloggar hos Venture Cup region Syd

Oscar gästbloggar hos Venture Cup region Syd

Från Venture cup vinst till vad smiling befinner sig idag

Det har nu snart gått tre år sedan vi var med i Venture Cup. Jag minns det fortfarande väldigt starkt när min kollega Jocke ringde ner mitt i natten i Gambia och i glädjerus berättade att vi hade, som han själv sa, ”vunnit hela skiten”. Jag visste inte vad jag skulle ta mig till utan gick helt enkelt ut yrvaken på balkongen och knäppte upp en pilsner. Bara satt där och knöt segernäven. Den natten mådde jag väldigt bra, det vi höll på att skapa började bli verklighet och folk där hemma verkade gilla våra ansträngningar. För ansträngningar var det.

VENTURECUP-Smiling-group-web

Linnea & Jocke direkt efter totalvinsten på Venture Cups Sverigefinal. Märk väl prototyperna av våra kommande påsar som vi skrivit ut på vanliga A4, vikt och klistrat ihop fram- och baksida. 

 

Vi tyckte inte att idén var så järv då men nu i efterhand var den nästan dumdristig, i vartfall rejält naiv. Vi skulle åka ner till Gambia, köpa råa cashewnötter och förädla dem på plats för att några månader efter ha tillräcklig volym att sälja dessa på stora Pressbyrån och 7-Eleven med över 500 butiker runt om i landet. Vi hade räknat i månader, brutit ner räknandet till att handla om kronor och ören. Det var ganska lätt i Excel, betydligt svårare på plats under ramadan i Gambia med en Pressbyrå-deadline runt hörnet.

Vi började lite harmlöst och försiktigt, vi hade ju ändå några månader på oss när jag åkte ner i Maj 2013 för att göra första inköpet. Vi började med att vara 20-25 personer i produktionen (produktionen går i stora drag ut på att knacka två skal). Men tiden började att ticka och jag märkte att med den här farten kommer det inte bli några nötter till Pressbyrån och därmed en dröm som vi filat på så länge skulle gå i kras. För att inte tala om alla pengar vi satsat. Pressen, ansvaret och paniken började komma. Vi började därför skala upp produktionen rejält och hade som mest 350 personer som arbetade med att förädla cashewnötter i fabriken. En riktigt häftig känsla att stå där mitt i vimlet och inse att det faktiskt är vi som gör det möjligt att alla dessa människor har ett jobb att gå till. Efter väldigt många om och men fick vi upp fösta containern med cashewnötter till Sverige för paketering och försäljning i Sverige.

DSC_0044 (1)En av de första batcherna cashewnötter från Gambia – nostalgi! 

 

Efter de första väldigt kritiska månaderna har vi åkt på många plumpar men försökt hålla oss vid liv och sprattla oss uppåt på omsättningskurvan. Nu säljer vi våra nötter på nästan alla större kedjor och finns i över 2 500 butiker runt om i landet. Vi har även börjat med andra varor än enbart cashew, dessa är bland annat kokos, jordnötter och vårt senaste tillskott aprikosmandlar. Förutom nya kunder och nya varor så köper vi från andra länder såsom Elfenbenskusten, Burkina Faso, Kina, Tunisien, Ghana och nu även Pakistan. Fortfarande med Fairtrade som grund i bolaget, då vi är minst lika övertygade nu som då att det är schysst handel som kan skapa långsiktig utveckling i utvecklingsländer.

Smiling-CashewsJag och några av de fabriksanställda vid en paus

 

Det känns väldigt inspirerande att det vi faktiskt gör inte bara påverkar oss på kontoret som får ett levebröd och konsumenten som får goda nötter, utan även alla människor som odlar och förädlar våra råvaror. Jag tycker att det är en ynnest att få arbeta med detta varje dag och veta att vårt arbete gynnar bönder, fabriksanställda, de på lager runt om i världen och alla andra som är involverade i vår nu omfattande värdekedja. Så mitt viktigaste råd till alla som vill skapa något är att göra just detta något med en övertygelse om att skapandet inte bara är för mig utan att det även ska gagna andra. Känslan blir så mycket starkare då vilket hjälper när problem uppstår. Problem som inte går att förutse i ett Excelblad.

Mvh Oscar

  • Skrivet av Smilinggänget
  • 10:10 Monday, 25 January, 2016

Senaste blogginläggen

Nötfria fruktbollar packas i Ghana, äntligen!

Hej, Här kommer ett litet inlägg om höstens stora nyhet – Fruktbollar från Ghana! Jag var precis och spanade på…

Läs mer

Bubbelvatten som gör idéer till verklighet

Nu har försäljningen börjat rulla på i allt ordentligare takt med våra två nya Smiling Crush. Dessa två produkter skiljer…

Läs mer

David mot Goliat – and no bananas!

Hejsan, Här på nötkontoret så har vi precis gått och blivit ett ”nöt och juicekontor”. Vi har tre nya medlemmar…

Läs mer

Aprikosmandeln, vårens schysstaste nyhet!

Den senaste tiden har det varit en livlig livsmedelsdebatt om odlingen av mandlar och att det går åt orimliga 4-5 liter…

Läs mer

Häng med Smilinggänget bakom kulisserna

Följ Smiling på Instagram