Blogg

På besök hos kokosbönderna i Ghana

På besök hos kokosbönderna i Ghana

Tjena tjena,

 Jag (Johan) har precis kommer hem från mitt första besök i Afrika. Tillsammans med Oscar har jag varit ute i en vecka i Ghana. Det var verkligen ett besök direkt ut i verkligheten. Inga stopp på härliga hotell, inga promenader på turistanpassade strandstråk eller restaurangbesök med västerländsk mat (det fanns ändå inget av detta) utan direkt ut till byarna på landsbygden. Syftet med resan var att berätta böndernas historia för er i Sverige, hur ser deras liv ut? Vad gör dem glada? Vad gör dem ledsna? Men framförallt: hur deras liv påverkas av att du som konsument väljer en påse med kokos-chips framför en annan produkt?

 DSC_0371-2

Det vart en stor grej när vi kom ut till byn. Dels för att vi har spännande utrustning som drönare (en liten helikopter att filma med) och kameror med oss. Men framförallt för att det kommer vita personer ut till byn. Att dessa vita personer dessutom är köpare av de produkter de odlar gör hela besöket ännu större. Barnen lär sig snabbt vad vi heter och det följer filmkamerans rörelser med hopp om att få hamna med på bild. När vi sedan skickar upp drönaren har hela byn samlats för att bevittna spektaklet och en sådan enkel sak kommer med säkerhet bli en historia som byns invånare sent ska glömma.

  DSC_0768

Byn vi besökte heter Ndatiem, den ligger långt ifrån huvudstaden i landets västra delar. Vår tolk berättar att här har invånarna det bra, relativt sätt. Det har två brunnar och delvis tillgång till el vilket inte en självklarhet på landsbygden i Ghana. Byn är enkel och husen byggda av det material som funnits tillgängligt. En del hus är av plåt, andra av lera och vissa av trä. Det låter stökigt men jag upplever ändå att den totala osymmetrin är väldigt charmig. Den ger mig en skön känsla av att det inte är så noga bara taket inte läcker. Inne i hemmen så har vissa enklare möbler, andra har en upphöjning av torkad lera som fungerar som säng. Standarden är låg, men alla är glada, de har varandra.

 DSC_0333

Vi fick chansen att prata lite längre med ett antal bönder som fick chansen att berätta sin historia. Det första som slår än är åldern, både bland bönderna och bland invånarna i byn. Det finns inga ungdomar. Elisabeth, en av kokosbönderna, berättade att ungdomarna alla sökt lyckan i stan, men att de allt som oftast slutar med kriminalitet, prostitution och andra sociala problem.  Yrket som bonde är i regel slitsamt, inte särskilt lönsamt och de hamnar i en väldigt utsatt position mot köparen där de är väldigt beroende av att få sälja sin produkt. Det är där Fairtrade kommer in. Bönderna bildar kooperativ tillsammans där det finns dels åtaganden i form av demokratiska processer men också fördelar i form av schyssta marknadsmässiga priser. Det handlar inte om överpriser, det handlar om att de i sin utsatta situation inte ska bli utnyttjade. De får även en premie som går tillbaka till kooperativet som de gemensamt bestämmer vad de ska användas till. Den tenderar att användas nerifrån och upp i en behovshierarki. Finns det inget vatten så kan den gå till att bygga en brunn. Har de inga verktyg till odlingen så kan de köpa in det eller så kan de möjliggöra för byns barn och ungdomar att gå i skola etcetera.

DSC_0309

Det är just detta som enligt mig är nyckeln i fattigdomsbekämpningen, handel. Genom att bedriva handel med schyssta villkor så vinner vi alla. I Ghana så kan de satsa långsiktigt på sitt jordbruk, de blir mer effektiva och kan återinvestera i sitt jordbruk samtidigt som de kan bygga upp livskvalitén i sina liv. I Sverige får vi tillgång till nya goda produkter och på lång sikt får vi även mer för pengarna då jordbruket blir effektivare. Det får vi samtidigt som vi bekämpar fattigdom. Detta utan att egentligen göra någonting annat än medvetet välja en produkt framför en annan när vi står där i butikshyllorna och funderar. Det är lätt att göra rätt och det är bra för dig och det är bra för bönderna.

DSC_0355

Under sommaren kommer filmerna från kokosbönderna. Men nu är det snart dags för oss alla att svänga de lurviga i en dans runt midsommarkransen. Hoppas ni får ett fint firande och att vi alla klarar oss utan 12 grader och sporadiskt regn! Och du, du missar väl inte att strö kokoschips på jordgubbstårtan? En given succé!

Mvh,
Johan

  • Skrivet av Johan
  • 12:34 Thursday, 18 June, 2015

Senaste blogginläggen

Bubbelvatten som gör idéer till verklighet

Nu har försäljningen börjat rulla på i allt ordentligare takt med våra två nya Smiling Crush. Dessa två produkter skiljer…

Läs mer

David mot Goliat – and no bananas!

Hejsan, Här på nötkontoret så har vi precis gått och blivit ett ”nöt och juicekontor”. Vi har tre nya medlemmar…

Läs mer

Aprikosmandeln, vårens schysstaste nyhet!

Den senaste tiden har det varit en livlig livsmedelsdebatt om odlingen av mandlar och att det går åt orimliga 4-5 liter…

Läs mer

Oscar gästbloggar hos Venture Cup region Syd

Från Venture cup vinst till vad smiling befinner sig idag Det har nu snart gått tre år sedan vi var…

Läs mer

Häng med Smilinggänget bakom kulisserna

Följ Smiling på Instagram