Blogg

På besök i Kina för att ta fram Sveriges första Fairtrade & EKO jordnötter

På besök i Kina för att ta fram Sveriges första Fairtrade & EKO jordnötter

Ni hao!

Eller rättare sagt; Hej! Kul att du hittat till detta inlägg här på Smilingbloggen! : )

Nu är det ungefär tre månader sedan jag och Johan hälsade på en av de senaste tillskotten i vår växande Smilingfamilj – våra bönder på den Kinesiska landsbygden i byn Shagou. En resa som jag nu med värme ska sammanfatta kort!

Off we go!

I början av juni satte vi oss på ett plan mot Kina för att sprida Smilings koncept utanför vida Afrikas gränser. Förberedelserna hade pågått sedan månader då vi dels hade fått göra om visumet två gånger och inte minst tog det tid att läsa på om Kina som land med fokus på skillnader kring hur handel bedrivs. Vi hade båda sedan tidigare besökt Ghana, Elfenbenskusten och Gambia i Afrika med Smiling samt så klart det klassiska med flera destinationer som turist. Detta kändes dock nytt och annorlunda, speciellt då vi hade läst på kring kinesisk affärskultur som relativt komplicerad. Det visade dock sig att vi inte hade behövt läsa in oss till benmärgen. Detta tack vare böndernas öppenhet.

Efter en relativt lång flygning med mellanlandning i Köpenhamn landar jag och Johan i Peking. I denna giiiigantiska stad stannar vi i några dagar och passar på att göra det klassiska som turist; Kinesiska muren, Den förbjudna staden, Himmelska fridens torg, OS-arenan m fl avverkas i hurtigt tempo. Det som direkt slår en är att historia och arv är väldigt viktigt samtidigt som det moderna och digitaliserade samhället swishar förbi av bara farten – det intressanta och roliga är att Kina av uppfattningen de facto lyckas kombinera dem båda på ett bra sätt, i alla fall för en utomstående betraktares ögon.

DSC_0249

Jag och Johan på Kinesiska muren – riktigt häftigt! 

DSC_0282

Man blir hungrig på vägen efter att vandrat totalt en mil på muren! 

Dessa dagar i Peking blir väldigt viktiga för oss under vår fortsatta resa inom landet. Här lär vi oss nämligen betydligt mer än från de otaliga lästa sidorna i handböcker kring kinesisk affärskultur. Här får vi känna på historian, vardagen, pulsen och viktigast av allt för vår resa; här får vi lära känna kinesen, människan bakom orden i böckerna. Tänk vad anpassningsbar man själv kan vara som person genom att bara iaktta, lyssna och ta in omgivningen runtomkring.

Resan går vidare från Peking till Qingdao, en inrikesflygning på cirka 2 timmar. Här möts vi upp på plats av fabriksägaren Mr Lu som tar oss vidare i bil ytterligare några timmar inåt landet. Destinationen är den kinesiska landsbygden och byn Shagou där vi ska stanna i fyra dagar. Agendan är att lära känna bönderna i Shagou som anslutit sig till Fairtrade-kooperativet och dokumentera allt i sant Smilingmanér med film och foto – givetvis ska du som konsument även av dessa schyssta nötter få bakgrundsstoryn av de som odlat råvaran!

DSC_0489

Vi blir väl omhändertagna i byn av bönderna. Likt i de afrikanska länderna Smiling är aktiva i är det tydligt att man uppvisar sin välvilja genom att bjuda hem gäster till hemmets vardagsrum för en kopp te. Den första bonde med familj vi blir hembjudna till är Cheng Shun Liang som visar sig vara ansvarig för kooperativet. Även fast det är dryga 39 grader ute ska det ännu varmare teet drickas upp medan vi pratar med Cheng och hans fru kring de stora familjeporträtten på väggarna. Ytterligare en direkt likhet vi tänker på mellan de länder Smiling är aktiva i är historierna som direkt berättas hur böndernas barn lämnar landsbygden för jobb och utbildning i staden. Det framkommer i detta fall lyckligtvis att flera av byns ungdomar lyckats utbilda sig till skillnad från möjligheterna som ofta ges i de afrikanska länderna. Vi frågar Cheng om varför det är så att många flyttar från landsbygden och jordbruket varpå han svarar genom vår tolk; ”att arbeta inom jordbruk är tungt. Vi har dåliga maskiner och det är ingen bra lönsamhet. Jordbruket arrenderas ut av staten så det är ingen långsiktighet i det, i dagsläget har vi avtal tio år framöver sedan vet ingen vad som händer. Vi är oroliga för att den mark vi odlar idag kommer att förstatligas och stora maskiner gör det vi alla får gjort på en dag under en timme.” Jag och Johan tittar upp och säger till varandra att det är klart att ingen som har det skralt med ekonomin vågar eller kan investera i en tidshorisont som inte sträcker sig längre än så.

DSC_0419

En av bönderna med en hemmabyggd traktor

Vi vandrar vidare längs den lilla slingriga vägen som går genom hela Shagou. Medan vi går runt i den relativt kuperade terrängen på väg till åkrarna får vi träffa fler bönder i byn. Både dem som vi dokumenterar och dem som vi bara hälsar på. Det genomgående är öppenheten hos de vuxna. Barnen upplever vi som lite svårare att snabbt komma lika nära som i t ex Gambia där de flockas runtomkring en – speciellt när en kamera kommer fram! Dem alla har hört talas om att två långväga gäster ska komma på besök och man är noga med att visa sin uppskattning gentemot oss. Vi känner båda två att kulturen i Shagou inte alls är så komplicerad som böckerna får det att låta, glädjande nog!

DSC_0393

Jordnötsplantan inte mer än någon månad gammal. På grund av det varma klimatet och det knappa nederbörden använder sig bönderna av tunn plast runt plantan för att behålla så mycket fukt och näring som möjligt för plantan. 

DSC_0555

Trampat vete kastas upp i luften för att sära kornet från skalet 

DSC_0566

Insamling av jordnötter som legat på torkning

Väl på jordnötsåkern träffar vi Shi Zhizhi som visar sig vara den gladaste bonden i byn. Hon bjuder verkligen på sig själv och skrattar i stort sett i varje mening. Vi frågar om det är okej att filma henne vilket hon samtycker med utan några som helst problem. Som du själv kan se i filmen här nedan lyser hennes humor igenom vid flera tillfällen framför kameran och man blir själv glad! Men Shi betonar dock tydligt vikten att tillhöra kooperativet för att vara konkurrenskraftig och möjligheten att kunna sälja sina jordnötter till ett rättvist pris.

Att bara snabbt lära känna en ny person och förstå dennes vardag tar tid. Att därefter hitta en infallsvinkel och en historia att berätta som är ärlig tar ännu längre tid. Den första dagen hinner vi ”bara” med att dokumentera den glada bonden Shi. När kvällen kommer och det börjar bli mörkt bjuder fabriksägaren Mr Lu istället in till öppen middag på den större grannbyns närliggande restaurang för oss och hela kooperativet. Under kvällen bygger vi ytterligare broar inför våra kommande dagar på plats.

DSC_0588

Jag är lång i Sverige men i Kina är jag riiiktigt lång! Här blev jag inbjuden på att kort säga hej på den gamle mannen i mittens födelsedagskalas, 95 hela år! 

DSC_0546

Jag och bonden Wang Quan Xin. I bakgrunden Johan som filmar när Shi jobbar på åkern!

De följande tre dagarna befinner vi oss på plats i Shagou och möter fler bönder. Resultatet av dessa fina möten med bönderna Cheng Shun Wu, Cheng Shun Liang och Wang Quan Xin kan du se längst ner på sidan – klicka här!

DSC_0442

Filmning av Cheng Shun Wu tillsammans med vår tolk

DSC_0484

Bonden Cheng Shun Wu

När jag kollar på alla filmer från Kina så här i efterhand får jag en riktigt positiv magkänsla av det vi tillsammans gör här i Sverige, ditt val gör stor skillnad för dem som odlar råvaran! Jag blir samtidigt än mer övertygad om att det ska inte spela någon roll om man som bonde är Ivorian, Gambier eller Kines – Smilings kärnfråga är att göra vardagen bättre för personen som odlat råvaran, den verkliga hjälten, nämligen bonden!

DSC_0499

Bönderna fick självfallet smaka den färdiga Smilingprodukten – en klar tumme upp från dem! 

För min del ser jag fram emot ett nytt möte inom kort med alla personer som vi mötte på plats. När vi skildes åt med bönderna lovade vi att göra vårt bästa för att sälja mer volym av deras schyssta jordnötter tills vi sågs nästa år och jag lovade dem att vi ska göra allt vad vi kan för att komma tillbaka med positiva nyheter!

Så njut väl av Smilings stolta jordnötter från Kina till soffmyset, efter träningen eller varför inte till en kall öl efter jobbet en fredag. Jordnötter som är både bra för dig och bra för bonden!

DSC_0505

Hela kooperativet samlat! 

Zai jian!

  • Skrivet av Joakim
  • 14:21 Wednesday, 9 September, 2015

Senaste blogginläggen

Bubbelvatten som gör idéer till verklighet

Nu har försäljningen börjat rulla på i allt ordentligare takt med våra två nya Smiling Crush. Dessa två produkter skiljer…

Läs mer

David mot Goliat – and no bananas!

Hejsan, Här på nötkontoret så har vi precis gått och blivit ett ”nöt och juicekontor”. Vi har tre nya medlemmar…

Läs mer

Aprikosmandeln, vårens schysstaste nyhet!

Den senaste tiden har det varit en livlig livsmedelsdebatt om odlingen av mandlar och att det går åt orimliga 4-5 liter…

Läs mer

Oscar gästbloggar hos Venture Cup region Syd

Från Venture cup vinst till vad smiling befinner sig idag Det har nu snart gått tre år sedan vi var…

Läs mer

Häng med Smilinggänget bakom kulisserna

Följ Smiling på Instagram