Blogg

Schyssta beslut skapar drömmar och jobb

Schyssta beslut skapar drömmar och jobb

Nu är jag nere i Gambia igen – denna gång för att köpa in mer schyssta nötter!

För nära nog tre år sedan satt jag och Jocke på en balkong i Gambia med några julbrew (inhemska ölet) och hade kommit på, vad vi tyckte, en briljant idé. Vi skulle inte ta ett vanligt jobb, vi skulle importera cashewnötter från Gambia till Sverige och därmed skapa en jädrans massa arbetstillfällen här nere. Vi hade sett unga människor som inget hellre ville än att ha ett jobb att gå till, att få en inkomst att kunna försörja sina barn och sina syskon med.

Fråga 2

Ett av våra besök hos de underbara gambierna för när nu tre år sedan i Kiang West Mandina.

Hur skulle detta gå till då? Vem skulle vilja köpa våra nötter om vi väl fick upp dom till Sverige? Ja, förutom morsan och farsan? Svaret var väldigt enkelt, vi skulle Fairtrade-certifiera cashewnötterna så kedjorna hade något nytt att erbjuda dig och mig som handlar i deras butiker. Det var hålet i marknaden som gjorde att vi vågade satsa på en dröm, en dröm att kunna leva på en idé, en dröm att skapa schyssta jobb till fattiga.

Beslutet var taget, nu skulle vi bara övertyga någon kedja att nappa på våra nötter. Jocke drog på sig säljkavajen, borstade tänderna särskilt vita och vi gick till en av de största kedjorna direkt för att testa. Nervösa som fan gick vi in i rummet med ett egenkomponerat word-dokumnet med bilder på våra bönder och pratbubblor som skulle likna en säljfolder. Helt paffa och en rejäl high-five två steg utanför rummet gick därifrån med ett JA från Pressbyrån och 7-Eleven! Den kategorichefen har vi, och många gambier mycket att tacka för! Herregud, nu kunde resan starta! :)

DSC_0110

Vårt första möte med bönderna i byn Kassa Kunda. Just här informerar vi hur vår affärsmodell ska fungera och berättar vad Fairtrade är. Tre dagar senare kom vi tillbaka och förhandlade pris och skrev avtal! Resan i Gambia hade officiellt startat!  

Vad jag vill säga med detta korta inlägg är att genom Fairtrade kan det skapas nya svenska företag som kan bryta sig bland alla stora drakar med tjocka plånböcker. Genom att inte jobba business as usual (inte köpa för lägsta möjliga pris utan att göra det schysst för alla i handelsledet) så skapas det nya jobb för fattiga och även svenska jobb. Så om du sitter någonstans och har en bra idé tycker jag att du ska utnyttja Fairtrades kunnande och fantastiska nätverk. Det här gör det dessutom roligare för oss andra att handla! Hur roligt är det egentligen att gå och handla i en svensk småstad där det är samma kläder som överallt annars? Utmana drakarna, gör det schysst och gör det roligare för oss att handla.

Det finns alternativ till business as usual. Det är jag glad för och det är alla vi som vill utrota fattigdom glada för. Schyssta beslut skapar drömmar och jobb – i Smilings fall både svenska och gambiska!

Ps. Inte hunnit med att köpa julklapp? Då har vi en lösning. Köp en låda Smiling och ge något gott som gör något gott! Kostar bara 450 kr och du får hela 30 påsar havssaltade Fairtrade-märkta Smiling-cashewnötspåsar! Beställer gör du till julklapp@smilinggroup.com och då skickar vi din schyssta julklapp till ditt närmsta ombud :) ds.

// Oscar

Smiling Julklapp

 

  • Skrivet av Smilinggänget
  • 9:04 Monday, 16 December, 2013

Senaste blogginläggen

Bubbelvatten som gör idéer till verklighet

Nu har försäljningen börjat rulla på i allt ordentligare takt med våra två nya Smiling Crush. Dessa två produkter skiljer…

Läs mer

David mot Goliat – and no bananas!

Hejsan, Här på nötkontoret så har vi precis gått och blivit ett ”nöt och juicekontor”. Vi har tre nya medlemmar…

Läs mer

Aprikosmandeln, vårens schysstaste nyhet!

Den senaste tiden har det varit en livlig livsmedelsdebatt om odlingen av mandlar och att det går åt orimliga 4-5 liter…

Läs mer

Oscar gästbloggar hos Venture Cup region Syd

Från Venture cup vinst till vad smiling befinner sig idag Det har nu snart gått tre år sedan vi var…

Läs mer

Häng med Smilinggänget bakom kulisserna

Följ Smiling på Instagram