Blogg

Smiling växer – nya bondekooperativ och fabriker har anslutit sig!

Smiling växer – nya bondekooperativ och fabriker har anslutit sig!

Det knakar om försäljningen av Smilings schyssta nötter vilket vi såklart tycker är väldigt roligt. Nu får många fler cashewbönder det bättre och ekonomiskt stabilare. För att växa har vi i samråd med Fairtrade Sverige hittat nya spännande kooperativ och fabriker i Afrika som erbjuder cashewnötter. Vi implementerar ”Smiling concept” på fler kooperativ i andra länder vilket skapar schystare handelsvillkor och nya jobb för flera!

Smiling implementerar ”Smiling concept” på andra västafrikanska länder som brottas med liknande problem med handeln av cashewnöten som Gambia gör. Dessa länder är de fotbollstokiga Elfenbenskusten och Burkina Faso. Med de nya samarbetena skapas betydligt fler arbetstillfällen än om vi redan nu skulle försöka göra allt i egen regi.

DSC_0074

Vår ambition och dröm är att bygga något riktigt stort och rejält i Gambia med hundratals bönder och anställda involverade. För att bygga den här långsiktiga industrin och drömmen om ordentlig utveckling i Gambia så vore det förhastat att lägga alla våra ägg i den gambiska korgen redan nu. Istället låter vi verksamheten i Gambia få stöd av produktion i andra länder så man hinner växa i lagom takt. Detta gynnar en hållbar och mer långsiktig verkan i landet. Hade vi satsat alla våra kort på Gambia redan nu hade det förmodligen gett den kortsiktigt största påverkan i landet, men för att vara långsiktig och bestående tror vi mer på modellen att växa lite långsammare, i en takt som vi och Gambia klarar av. Rätt eller fel, vi tror och hoppas att det är helt rätt. Verksamheten får tid och råd att göra saker i sin takt, pressen för leveranstider minskar och istället är det kvalitet på produkten och arbetsförhållanden som ska genomsyra verksamheten.

 DSC_0125

Såklart kommer alla våra produkter fortsatt vara Fairtrade-märkta eftersom vi anser att Fairtrade som koncept är ytterst bra för ekonomisk- och demokratisk utveckling. Jag ser nästan varje dag att Fairtrade-konceptet bidrar till exempelvis kvinnors rättigheter vid beslutfattande med pengar. Att kvinnor är med och bestämmer om större grejer såsom investeringar, satsningar etc. innebär ofta andra slutgiltiga beslut. Tack vare kvinnorna i Kassa Kunda så fick bland annat 60 gambiska ungdomar chansen till skolgång genom gymnasiet (genom Fairtrade-premien från Smiling). Enligt mig ett fantastiskt bra beslut då kunskap och bildning är en väldigt bra verktygslåda i livet.

DSC_0163

För oss står Smiling för mer än en Fairtrade-märkt cashewnöt. Tillsammans med märkningen är stommen i ”Smiling concept” att kunna ge unga människor i råvarulandet möjlighet till ett schysst jobb och att sätta bonden i fokus. Eftersom vi inte bara är vanliga handelsmän som sitter på kontor i Sverige, utan faktiskt befinna oss på plats, ger vi dig som konsument en möjlighet att komma närmare vardagen hos de västafrikanska cashewnötsbönderna genom filmer och berättelser från byarna. Vår hoppas att det här arbetssättet sår frön hos svenska ungdomar att våga satsa på entreprenörskap som skapar utveckling, inte bara för dem själva utan även för andra människor och för miljön.

Skärmavbild 2014-08-08 kl. 16.32.36

Konceptet kommer, som tidigare, innebära att bönderna är i fokus. Filmerna blir numera på bynivå eftersom det är administrativt svårt att göra flera hundratals filmer. Nu år 2014 kommer vi göra en satsning för att filmerna ska bli bättre så att du som konsument ska komma ännu närmare den känslan vi själva upplever på plats i cashewnötsbyarna och hos dess bönder.

DSC_0110 (1)

Vi tycker att de godaste cashewnötterna i världen kommer från den västra delen av Afrika. Nötterna från våra nya bondekooperativ håller minst lika hög kvalitet som nötterna från Kassa Kunda. Dessutom smakar nötterna lika gott ur en etisk synvinkel eftersom de nya länderna, likt Gambia, vanligen exporterar råa nötter till förmån för onödiga mellanhänder innan de når svensk handel. Årets Smilingbeställning gör att fler nötter från västra Afrika går till svensk handel utan onödiga mellanhänder. Den speciella saltningsprocessen som vi haft i Gamba kommer vara den densamma, så smaken av Havssalt påverkas inte.

Smiling försöker innerligt bygga en grund för långsiktig ekonomisk utveckling i Västafrika i allmänhet och i Gambia i synnerhet. Att rusa för fort enbart i Gambia tror vi inte är modellen för att skapa bestående ekonomisk utveckling för landet. Vi vill helt inte vara galna entreprenörer som inte ser risker och hinder utan ansvarstagande företagare som långsiktigt bygger en verksamhet som genomsyras av kvalitet och respekt för den enskilda individen. Detta är, enligt vår mening, entreprenörskap på riktigt.

DSC_0103 (1)

Nationalitet (gambier, ivorian eller en person från Burkina Faso) ska inte få stå i vägen för att kunna sälja cashewnötter till Sverige. Marknaden i Sverige efterfrågar Smilings nötter och att då kunna erbjuda schyssta nötter från Burkina Faso, likväl som från Gambia, går helt i linje med Smilings koncept att skapa ekonomisk utveckling med hjälp av handel snarare än bistånd. Genom att arbeta i flera länder skapar vi förutsättningar för ett långsiktigt arbete i Gambia, och övriga Västafrika. Vi tror att utveckling för de här bönderna skapas genom att efterfrågan på deras produkter stiger. Det är alltså vår roll att i Sverige öka denna efterfrågan så att fler bönder kan anslutas till Fairtrade och få skäligt betalt för sina produkter. Högre försäljning skapar fler schyssta västafrikanska jobb.

DSC_0214

Det känns väldigt spännande och kul med de nya kooperativen, med nya möten, nya fantastiska historier, nya livsöden. Det känns också kul att vi får möjligheten att låta dig göra skillnad för dem som verkligen behöver en förändring till det bättre.  Jag är väldigt glad varje gång du köper en påse schyssta nötter. Det innebär nämligen en fantastisk möjlighet för bönder att få bra betalt genom Fairtrades prissättning och att människor kan få sitt första jobb. Det bidrar även till min personliga dröm, en dröm som går ut på att skapa utveckling för fattiga människor och förhoppnings inspirera andra att göra likadant!

p4090544_142595855

Tack för att du väljer Smiling, tack för att du skapar ny schysst handel.

Det är bra för dig och bra för bonden.

Oscar

  • Skrivet av Smilinggänget
  • 15:00 Wednesday, 3 September, 2014

Senaste blogginläggen

Bubbelvatten som gör idéer till verklighet

Nu har försäljningen börjat rulla på i allt ordentligare takt med våra två nya Smiling Crush. Dessa två produkter skiljer…

Läs mer

David mot Goliat – and no bananas!

Hejsan, Här på nötkontoret så har vi precis gått och blivit ett ”nöt och juicekontor”. Vi har tre nya medlemmar…

Läs mer

Aprikosmandeln, vårens schysstaste nyhet!

Den senaste tiden har det varit en livlig livsmedelsdebatt om odlingen av mandlar och att det går åt orimliga 4-5 liter…

Läs mer

Oscar gästbloggar hos Venture Cup region Syd

Från Venture cup vinst till vad smiling befinner sig idag Det har nu snart gått tre år sedan vi var…

Läs mer

Häng med Smilinggänget bakom kulisserna

Följ Smiling på Instagram