Blogg

Vårt stoltaste projekt hittills tar hjälp av solen

Vårt stoltaste projekt hittills tar hjälp av solen

Med hjälp av solens energi bakas kokoschips med ingefära

 Nu introducerar vi en helt ny produkt i Smilingfamiljen, en produkt som dessutom är helt ny för svensk handel! En schysst mix av naturella cashewnötter och kokoschips kryddade med ingefära.

DSC_0355

Det hela började faktiskt inte i Gambia, som man kan tro, utan i ett fikarum på Södermalm i Stockholm. En dag i oktober förra året ringde en kvinna som fått nys om Smiling och sa att hon hade något fantastiskt som hon ville visa oss. Hon var en van gambiaresenär och hade hittat ett antal produkter som vi i Smilinggänget borde testa.

Mitt i allt budgeterande, ekonomiska uppföljningar och raggning av nytt kapital till bolaget stämde vi träff med kvinnan. En välbehövlig paus i vardagen skulle man kunna säga. Och WOW vilket spännande möte och vilka produkter hon hade med sig! Särskilt en produkt utmärkte sig, soltorkade kokoschips kryddade med ingefära.

DSC_0279

Kvinnan, vid namn Elisabeth Petschler, sa att vi borde besöka fabriken som producerar denna underbara produkt. Sagt och gjort satte vi oss på planet ner till Gambia, The Smiling Coast of Africa, och besökte fabriken.

Väl i den lilla fabriken möttes vi av en väldigt varm och tillmötesgående holländska, Claudette, som tog sig tid att visa oss runt i fabriken. I fabriken bakades det för fulla muggar. Inte så som vi tänkt oss med rykande ugnar, svett, stök och stånk. Nej, här bakades och torkades papaya, ingefära och kokos med hjälp av solens kraft. Solugnarna hade placerats ut på en stor terrass och flyttades ihärdigt runt för att få så mycket solstrålar som möjligt under dagen. Det var otroligt imponerande att se hur gradantalet (drygt 200°C) var uträknat för att få perfekt solenergi i de sterila ugnarna. Det kändes rätt för miljön, rätt för råvarorna, rätt för människorna. Med hjälp av solens energi kunde ju Claudette skapa det som vi på Smiling anser är den största frågan. Hon skapar jobb. För de här människorna i fabriken innebär det inte bara pengar för försörjning (nog så viktigt) utan också en stolthet, nya kompisar och ansvarstagande.

DSC_0032

Väl på plats såddes ett litet frö om att vi kanske skulle kunna samarbeta. Vi hade ju en gemensam syn; Att med miljön i åtanke skapa ekonomisk utveckling för gambier genom schysst handel. Jag måste säga att jag fick en kick när jag var där första gången, en kick av att det här kan fasiken bli något riktigt bra om vi alla drar åt samma håll och jobbar mot ett gemensamt mål. Målet var att skapa en riktigt bra och fin produkt att introducera i Sverige hösten 2014.

DSC_0023

Solugnarna som kokoschipsen bakas i.

Vi började med att låna ut en peng så att Claudette kunde investera i nya solugnar och en herrans massa mer kokos. Vi sa nämligen att vi vill, till att börja med, sälja den här produkten på 600 hundra butiker i Sverige, sen får vi se om vi kan utöka. Personalen och Claudette hoppade minst sagt till av upprymdhet! Och lite skrämsel skulle jag tro.

DSC_0022

Närbild på kokoschipsen i ugnen.

Äh, ska man göra något och få lite ruljangs så måste man åtminstone sikta högt tror jag. En vision, en dröm om att det kan gå vägen. Att tänka alltför rationellt vore att döda hela idén, att döda framtida gambiska anställningar, att döda upprymdheten att se en människa tjäna sina allra första slantar, att slå hål på idén att tjejen som tidigare passat syskonen nu är den som försörjer sin familj.

DSC_0359

Många månader har gått sedan vårt första besök hos Claudette och nu är produkten äntligen här! Designad, paketerad och nationellt insåld till Pressbyrån, 7-Eleven (ca 515 butiker) och finns snart på SF-bio salongerna runt om i Sverige! 85 butiker är kvar enligt plan, vart vill du köpa påsen? Vems dörr ska vi alltså knacka på tycker du?

DSC_0297

Hälsar på Vesna på Pressbyrån Karlaplan!

Produkten Cashew/Kokos-Ingefära består av kokoschips blandade med våra naturella cashews från bönder runt om i Gambias byar. Med hjälp av solen, matematik, uppfinningsförmåga, ett banklån och fantasi så finns den äntligen på hyllan. Det viktigaste jobbet är dock ännu inte gjort. Att påsen plockas ner från hyllan och konsumeras av dig som läser detta. Det betyder allt. Det betyder att idén får näring och att fler ungdomar i Gambia får jobb. Jag hoppas och tror innerligt att du kommer gilla produkten och köpa massor av påsar så vi kan investera i nya ugnar, ny kokos och att Claudette kan anställa en massa nya fantastiska ungdomar i Gambia som är värda en chans!

DSC_0304

Den färgglada Smilingfamiljen 

Vi i Smilinggänget vill visa att det går vägen när man vågar, att det går att utmana jättarna på marknaden! Själv var jag fotbollstränare en gång för några år sedan, det som slog mig då var 90-talisternas tro på sig själva. Sverige borde utnyttja detta mer och inte försöka få in dem i system som ofta inte passar dem. Låt dem utmana och göra världen bättre istället för att följa med som ett löv i en bäck. Det har vi råd med – jag tror snarare att vi inte har råd att hindra dem. Jag tror och hoppas att Smiling kan vara en slags förebild för personer att tro på sig själva, att våga utmana just sig själva och inte minst dem med ”dyrare slips”.

När du är på väg hem från jobbet idag, testa något med lite sting i. Testa min personliga favorit i Smilingfamiljen – Cashew/Kokos-Ingefära!

Mvh Oscar & Smilinggänget

 DSC_0034

 

 

 

 

  • Skrivet av Smilinggänget
  • 13:41 Wednesday, 1 October, 2014

Senaste blogginläggen

Bubbelvatten som gör idéer till verklighet

Nu har försäljningen börjat rulla på i allt ordentligare takt med våra två nya Smiling Crush. Dessa två produkter skiljer…

Läs mer

David mot Goliat – and no bananas!

Hejsan, Här på nötkontoret så har vi precis gått och blivit ett ”nöt och juicekontor”. Vi har tre nya medlemmar…

Läs mer

Aprikosmandeln, vårens schysstaste nyhet!

Den senaste tiden har det varit en livlig livsmedelsdebatt om odlingen av mandlar och att det går åt orimliga 4-5 liter…

Läs mer

Oscar gästbloggar hos Venture Cup region Syd

Från Venture cup vinst till vad smiling befinner sig idag Det har nu snart gått tre år sedan vi var…

Läs mer

Häng med Smilinggänget bakom kulisserna

Följ Smiling på Instagram