Från universitetsuppsats till internationellt bolag

Om resan från en kandidatuppsats om effektivisering av bistånd till att skapa hundratals arbetstillfällen där det behövs som mest och att vinna priser i en av Sveriges mest konservativa branscher.

Föreläsningar

Från universitetsuppsats till internationellt bolag

2011 skrev Smilings Joakim & Oscar en uppsats i Gambia om effektivisering av bistånd. I tankarna på flyget hem började en affärsidé om hur handel skulle kunna skapa utveckling där det behövs som mest gro. Under två års tid stöttes och blöttes tankenöten kring att skapa en organisation med fokus på hjärta och hållbar utveckling, men samtidigt vara ett vinstdrivande företag. Idéer kom och gick, kulturkrockar blev vardagsmat och affärsmodellen för leende nötter knäcktes slutligen.

2013 introducerades Smilings schyssta cashewnötter på Pressbyrån. På tre år har produktportfolion växt från två till 22 produkter och säljs på landets samtliga kedjor. 2016 fick Smiling Livsmedelspriset, en av branschens finaste utmärkelser, för sitt disruptiva tillvägagångssätt som förändrat en bransch i grunden. Samma år blev man skolboksexempel i Libers företagsekonomibok för gymnasieskolan!

Joakim, Oscar, Linnea och Johan har alla studerat vid Linnéuniversitetet och har företagandet i blodet. Nu drömmer Smilings ägare och grundare om att vara med och utforma en branschstandard för nötindustrin. De har genom Smiling bevisat att det går att ursprungsmärke nötter, betala rättvisa priser och löner och ändå produktintroducera på alla landets största service- och dagligvaruhandelskedjor med priser i paritet med konkurrenternas. Var tionde sekund säljs en Smilingprodukt i Sverige. Det ska vara lätt att välja rätt!

Om att våga göra sin grej, magkänsla, kulturkrockar, bygga varumärke och att ha sjukt kul längs med resan!

The Smiling Group grundades i december 2012 av Oscar Carlsson, Joakim Söderling, Johan Forshällen och Linnea Söderling. I juni 2013 vann företaget Venture Cups Sverigefinal och utnämndes till Sveriges Nästa Tillväxtföretag. I november samma år utsågs deras affärsmodell till Sveriges Bästa enligt Business Challenge. Bolaget har även  blivit listade på Shortcuts Uppstickarlista, Veckans Affärers Sveriges 101 Supertalanger, vunnit Ute2014 by JCDecaux, fått årets Garant Ekostjärna, vunnit Livsmedelspriset 2016 och blivit skolboksexempel. Genom att samarbeta med lokala odlingskooperativ och fabriker hjälper Smiling bönderna att själva skapa arbetstillfällen i landet.

Tveka inte att höra av dig till Linnea för information och upplägg kring föreläsningar!

Referenser

“Vår utvärdering visar att 81% av åhörarna tyckte Smilings presentation var mycket bra och 19% tyckte den var bra. Med andra ord mycket bra siffror! Presentationen var väldigt proffsigt genomförd och berättade en historia som talade både till hjärtat och förnuftet.”

– Lisa Rudin, Verksamhetsledare, Livsmedelsföreningen

”Ska du boka en spännande föreläsning kan jag varmt rekommendera gänget i Smiling. Lätta att samarbeta med, lyhörda och 100% engagerade. De gav publiken massvis av inspiration, nyttiga verktyg och så lite gåshud.”

– Emma Ekaremål, Ung Företagsamhet Kronoberg

“En entusiastisk föreläsning i ämnet entreprenörskap, med en stark vinkel på hållbarhet. Ger inspiration till den som vill starta ett företag, men också till den som vill tänka nytt. Denna morgon hade vi både UF företagare och etablerade företag på plats, bägge kände sig inspirerade, det är en konst!”

– Karin Andersson, Samordnare, Nätverket Expansiva Växjö

Häng med Smilinggänget bakom kulisserna

Följ Smiling på Instagram