Mangobyarna i Karnataka

Mangobyarna i Karnataka

I sydvästra Indien, i provinsen Karnataka, där bor Smilings mangobönder. Dom bor utsprida i olika byar men passionen för att odla ekologisk mango förenar dem.

“Våra mangos är ekologiska, det betyder att vi inte använder kemiska bekämpningsmedel här. Det är mer hållbart och jorden är renare” – Krishna, mangobonde

Bönderna har historiskt alltid gått till samma marknad i Srinivasapura. “Welcome to Srinivasapura, land of the world famous mangos” står det på skylten när man närmar sig byn. På marknaden säljer bönderna som inte är anslutna till Fairtrade sin mango. Dit kommer bönderna med sina traktorer, fullastade med pinfärsk mango, och där står köparna, ofta renodlade mellanhänder som köper för att direkt sälja produkten vidare, redo att handla.

Det kostar en del att hålla marknaden igång, det är lokal, vågar, städning, personal osv som behövs och någon måste betala för att det görs. I Karnataka är det bönderna som får ta kostnaden, dessutom får de inte heller betalt för alla sin produkter, utan de ska ge en sorts provision till köpmännen. Om de säljer 1000kg mango får de betalt för 900kg.

Många gånger är det så det funkar inom handel, att problem och kostnader skjuts bakåt i leden till dom som är mest utsatta och står längst bak i leden.

Så går det inte till när du väljer en produkt från Smiling. Fairtrade-certifieringen fungerar som ett skyddsnät för bönderna. En garanti för schyssta villkor genom alla leden. Smilings mangobönder behöver inte stå för kostnaden för att hålla marknaden igång själva, de får betalt för alla mangos och de får alltid minst ett fastslaget minimipris för sina produkter. Så tycker vi handel ska gå till.

Nedan kan du lyssna på vad våra bönder har att säga från andra sidan jordklotet. Eller följ länken och läs mer om oss och vårt koncept.

Läs Mer

Bönderna i Mangobyarna i Karnataka

Häng med Smilinggänget bakom kulisserna

Följ Smiling på Instagram