Kassa Kunda

Kassa Kunda

I västra Gambia, närmare bestämt i byn Kassa Kunda, odlar Therese, Fatou och de andra bönderna cashewnötter med stor passion och stolthet. Totalt arbetar 39 personer som cashewbönder.

Byns invånare består mestadels av krigarstammen från Guinea Bissau, kallade Manjagos. Besökare som kommer till byn möts av den speciella, men underbara, cashewdoften och en hel by som arbetar med sina cashewodlingar. Henry plockar fallen frukt från träden, Ebou särar nöten från frukten och Christine Mendy pressar den cashewfrukt som ska bli cashewvin för det stundande konfirmationskalaset. Det är lätt att trivas bland dessa gästvänliga människor i Kassa Kunda, byn som odlar dina favoritnötter.

Bild

Besökare som kommer till byn möts av den speciella, men underbara, cashewdoften och en hel by som arbetar med sina cashewodlingar.

The Smiling Coast of Africa

Gambia är Afrikas minsta land och ligger på Afrikas västra kust insprängt i det fransktalande Senegal. Gambias flagga beskriver landet på ett utmärkt sätt där det övre, röda, fältet symboliserar solen. Solen är påtaglig och mycket betydelsefull för landets två huvudnäringar, turism och jordbruk.

I mitten finns det blå fältet som gestaltar floden, ”River Gambia”, som ringlar sig fram hela vägen från väst till öst. Den lokala sägnen säger att engelsmän en gång i tiden skapade Gambia utifrån hur långt kanonerna, från skeppen på floden, nådde mot fransmännen. Kanongränsen särade sedan brittiska Gambia från det franska Senegal.

Flaggans nedre del är grön och symboliserar det livsnödvändiga jordbruket som sysselsätter majoriteten av Gambias unga befolkning. Mellan varje större fält på flaggan finns det små vita fält som symboliserar fred. Just vänlighet och fredlighet är verkligen något som du som besökare möts av i Gambia. Troligen är det därför som landet ofta kallas för The Smiling Coast of Africa.

1200 mil österut ligger Shagou, Smilings jordnötsby. Det finns både likheter bönderna emellan, men också stora skillnader.

Läs Mer

Bönderna i Kassa Kunda

Häng med Smilinggänget bakom kulisserna

Följ Smiling på Instagram