Bra för dig, Bra för bonden

Genom att aktivt välja Smilings produkter bidrar du till att skapa rättvisa villkor och lokala arbetstillfällen i byarna vi samarbetar med.

Vårt koncept

Bra för dig // Bra för bonden

Smilings produkter framställs under schyssta förhållanden, garanterade genom Fairtrade-märkning, och ditt val gör skillnad för den lokala befolkningen i de Västafrikanska byarna. Nötterna odlas, skördas samt förädlas i samma land som de odlas. Detta för att skapa lokala arbetstillfällen och låta värdet av förädlingen stanna kvar i landet.

De flesta av de nötter som produceras i Västafrika har historiskt sett sålts till Indien eller Vietnam där de knackas och skalas under usla förhållanden. Detta har bland annat uppmärksammats av Human Rights Watch som har myntat begreppet ”blood cashews”. Bland andra har SvD och The Guardian rapporterat om förhållandena i flera artiklar. Som motsats till blood cashews har vi skapat Smiling – glada och schyssta produkter helt enkelt.

Häng med till byarna där produkterna odlas.

Läs Mer

Smilings råvaror skördas samt förädlas i samma land som de odlas just för att skapa lokala arbetstillfällen och låta värdet av av förädlingen stanna kvar inom landet.

Ekologiskt odlade, utan onödiga transporter

Vi har tagit bort alla onödiga mellanhänder, det gör att du som konsument inte behöver betala mer för schyssta nötter, det betyder också att vi tagit bort många långa och onödiga transporter.

Smilings produkter är naturligt odlade, utan bekämpningsmedel eller tillsatser. Inga omvägar, inga konstigheter, bara schyssta nötter.

Följ länken nedan för att ta del av vårt sortiment.

Läs Mer

Så började det

Idén, som uppkom våren 2011, bygger på en universitetsuppsats, skriven av två av Smiling Groups grundare. Slutsatsen som drogs under uppsatsarbetet var att det är arbetstillfällen och inte bistånd som är vägen ut ur fattigdomen, detta enligt gambierna själva. Just bristen på arbetstillfällen är det stora samhällsproblemet i landet. Det är nästintill omöjligt att få något jobb av den enkla anledningen att det finns för få företag som kan anställa.

Insikten om att det i Gambia finns oändliga cashewnötsodlingar blev till en idé om att försöka få förädlingen av nötterna att stanna i landet under schyssta förhållanden och därmed bidra till att bekämpa fattigdomen. Nötterna skulle sedan gå direkt till Sverige, utan onödiga mellanhänder och omvägar.

Vill du veta mer, eller bli återförsäljare?

Läs Mer

Genom att samarbeta med det lokala bondekooperativet i byn Kassa Kunda landade till slut projektet i bolaget The Smiling Group.

Häng med Smilinggänget bakom kulisserna

Följ Smiling på Instagram