Här odlas, skördas, förädlas, packas och säljs cashewnötter

Kpanan

Kpanan

Efter många mil på den skumpiga vägen kommer man fram till cashewbyn Kpanan i nordöstra Elfenbenskusten. Det är charmig liten by där de enkla husen nästa smälter in i den omgivande naturen. Byn ligger omgiven av cashewträden och hela byn andas cashew. Här odlar, skördar, förädlar, packar och säljer de cashewnötter. En del av nötterna de odlar går till den lokala marknaden, en del används för eget bruk och en del slutar i Smilings påsar.

Här bor Jacob och Antoinette. Ett glatt och charmigt par med stark livsglöd och ambition. De vill utveckla sitt jordbruk och bli ännu bättre på vad det gör. Högst på önskelistan står dock att dra el till byn.

Det är inget problem på dagarna men när mörkret faller så blir det svårare, framförallt för barnen som inte kan göra sina läxor, berättar Jacob.

Byäldsten har poängterat vikten av att få bukt med detta så Jacob och Antoinette har gott hopp om att det snart är löst.

Det är inget problem på dagarna men när mörkret faller så blir det svårare, framförallt för barnen som inte kan göra sina läxor.

Cashewnöten

Cashewnöten växer på träd. Det påminner om ett äppelträd, där det under varje äpple växer en nöt. När frukten fallit till marken så säras nöt från frukt. Då återstår den långa processen att få ut nöten från de skal som omsorgsfullt skyddar nöten. Det är inte lätt berättar Jeanette med ett leende.

Inte långt ifrån Kpanan, i grannlandet Ghana, odlas Smilings kokoschips.

Läs Mer

Bönderna i Kpanan

Häng med Smilinggänget bakom kulisserna

Följ Smiling på Instagram