I kokosbyn Ndatiem är alla välkomna

Ndatiem

Kokosnötsbyn Ndatiem

I västra Ghana, i den lilla byn Ndatiem, bor Joshua, Elisabeth, Stephen och de andra kokosbönderna. Här har de odlat och skördat kokosnötter med stort engagemang i flera generationer. Det är en liten by mitt i ett hav av grönskande skog. Husen är enkla men byggda med kärlek. I byns mitt finns det en solcellsdriven brunn som är den naturliga mötesplatsen. När vi kommer på besök till byn möts vi av barnen. Osca! Joan! ropar de. Vi vinkar och dom vinkar tillbaka.

Det är en härlig och gästvänlig stämning, här är alla välkomna.

Ute på kokosfälten jobbar Assuanya. Det ser inte ut som ett fält utan snarare som en vanlig afrikansk skog med ovanligt mycket kokosträd och ovanligt lite buskar på marken. Här växer kokosnötterna uppe i de höga träden. När de är mogna ramlar de ner och Assuanya samlar ihop dem och tar med dem till byn.

I byn skalar de av det yttre gröna skalet på kokosnötterna. Det måste bort så det bara är det hårda inre, bruna och lite trådiga skalet kvar innan nötterna skickas till fabriken. Väl i fabriken öppnas kokosnötterna och fruktköttet plockas ut, skivas och torkas. Så enkelt men ändå så gott!

Nyfiken på cashewnötter? Häng med till cashewbyn Kassa Kunda!

 

Läs Mer

Bönderna i Ndatiem

Häng med Smilinggänget bakom kulisserna

Följ Smiling på Instagram