Nyheter

Aprikosmandeln är Smilings nya stjärna

Aprikosmandeln är Smilings nya stjärna

Den senaste tiden har livsmedelsdebatten handlat om odlingen av mandlar och att det går åt orimliga 4-5 liter vatten för att producera en enda mandel i Kalifornien, där 80 % av världens mandlar produceras. Bönderna borrar brunnar så djupa att grundvattnet håller på att ta slut för att kunna försörja sina törstiga träd. Trots torkan utökas planteringarna med nya mandelträd varje år eftersom vi konsumenter äter allt mer nötter.

I dagarna introduceras ett utmärkt alternativ till mandlar på den Svenska marknaden, nämligen Smilings Fairtrademärkta havssaltade mandlar från aprikos. Mandeln är aprikosens frö, och ligger i själva aprikoskärnan.

kernels-bowl-fairtrade-organic-dried-fruit-sun-naturalfair-trade-tropcaiwholefoods-health-food

”Storleken är lite minde än en vanlig mandel och smaken är mandellik, ja jag skulle säga magisk.” Säger Smilings försäljningschef Joakim Söderling.

Vad som är extra roligt är att aprikosmandeln är en spillprodukt från aprikosodlingarna. Aprikosens söta fruktkött torkas, skalet mals ner och används inom kosmetikaindustrin, av kärnan gör man olja och nu finns alltså möjlighet att äta själva fröet, torrostat och lätt havssaltat. Aprikosmandlarna odlas av bönder i norra Pakistans bergsbyar och på det här viset kan de tre- eller fyrdubbla sin inkomst på en enda produkt, samtidigt som svinnet är minimalt! Aprikoskärnor är rika på enkel- och fleromättade fetter och fibrer. Helt enligt Smilingparollen bra för dig//bra för bonden.

oshkendas farmer pakistan

oshkendas farmer pakistan

Aprikosmandlarna förädlas lokalt i Pakistan i fabriker där det bara är kvinnor anställda.

-”För oss känns det otroligt viktigt att vår leverantör är vidsynt och nytänkande i en kultur som ofta motsätter sig kvinnors egenmakt, utbildning och anställning” Säger Smilings VD Oscar Carlsson.

103-0370_IMG[1]

Smilings aprikosmandlar finns i både stor och liten påse. Primärt hos Pressbyrån, 7-eleven, Coop och Hemköp.

1026 Smiling Aprikosmandel Havssalt (Fairtrade)

  • Skrivet av Smilinggänget
  • 12:24 Monday, 8 February, 2016

Senaste nyheterna

Vi söker en varumärkesbyggare och sociala medier-ansvarig!

Smiling söker en ny kollega inom varumärkesbyggande, sociala medier och kommunikation. Tjänsten är en deltidstjänst på ca 10 timmar per…

Läs mer

Tre miljoner sålda produkter – tack för i år!

Vår VD Oscar summerar året som varit Det har återigen varit ett omtumlande år och det största har såklart varit…

Läs mer

Årets jullådor är här!

JULLÅDOR Årets julboxar med godsaker till jul I år säljer vi två olika boxar: STOR JULLÅDA 299 kr inkl frakt…

Läs mer

Jobba med oss!

EKONOMI- OCH ORDERADMINISTRATÖR  Smiling söker en ny kollega inom löpande bokföring, orderhantering och kontorsadministration. BESKRIVNING Vi söker en glad administratör…

Läs mer

Häng med Smilinggänget bakom kulisserna

Följ Smiling på Instagram