De bär lådor, de flyttar kärl, de skalar och de maler under stort engagemang

Shagou

Shagou

I Shagou är de alltid full aktivitet. Om det inte är skörd av jordnötter så är det med all säkerhet snart dags för skörd av vete eller sötpotatis. Under respektive skördetid så är byn helt dedikerad till just den grödan. Överallt ser du som gäst bönderna; de bär lådor, de flyttar kärl, de skalar och de maler under stort engagemang.

Även om jobbet är i full gång känner vi oss varmt välkomna. De vill gärna bjuda in till ett glas the och lite frukt. Väl i hemmet visar de med stolthet några av sina käraste ägodelar; en bild på barnen, en liten majsodling utanför fönstret eller ett par fantastiskt vackra rosor vid husknuten.

Under respektive skördetid så är byn helt dedikerad till just den grödan. Överallt ser du som gäst bönderna; de bär lådor, de flyttar kärl, de skalar och de maler under stort engagemang.

Bild

Varje hus omgärdas av en liten mur med en liten förgård som man måste svänga in igenom för att komma in på gården. Det är för att spöken inte ska komma in, de förstår inte bättre, skrattar Liang fram med ett stort leende på läpparna.

I nästa hus bor Zhizhi. Hon har en mängd olika djur på sin lilla gård och hennes största dröm att hennes son ska hitta en skandinavisk fru. Hon visar en bild samtidigt som hon skrattar och säger att den som är intresserad gärna får höra av sig.

Jordnötterna växer på små buskar i prydligt planerade rader. De pollineras som vanliga blommor, men vänder sig sedan ner mot marken och växer ner i jorden för att mogna. Vid skörden tar bönderna upp plantan och skalar av nötternas yttersta skal innan de går vidare till fabrik där det sista skalet plockas bort under stor omsorg.

Det är många steg och mycket som ska stämma vid jordnötsodling, men det är fortfarande långt mycket svårare att öppna en cashewnöt.

Läs Mer

Bönderna i Shagou

Häng med Smilinggänget bakom kulisserna

Följ Smiling på Instagram