Nyheter

Tre miljoner sålda produkter –  tack för i år!

Tre miljoner sålda produkter – tack för i år!

Vår VD Oscar summerar året som varit

Det har återigen varit ett omtumlande år och det största har såklart varit att både jag och Jocke har blivit föräldrar till två grabbar, Theodor (Jockes) och Vilgot (min).

Smiling-året har även det bjudit på äventyr och lite nya grepp. Årets första stora händelse var att vi började sälja Smiling Crush efter lång tids planerande och konceptdiskussioner. Till slut var de äntligen framme i butikshyllorna, Smiling Citron Crush och Smiling Granatäpple Crush. Törstsläckare som vi hoppas och tror ännu fler kommer prova under 2018.

IMG_0631

I konceptet med våra crush ingår även ett konkret hjälp-till-självhjälpsprojekt som vi är väldans stolta över! 25 öre per såld flaska går till en pott i vilken Gambiska entreprenörer får ansöka om räntefria lån. Pengarna amorteras tillbaka vilket innebär att det blir en fin ström av pengar både från sålda flaskor och amorteringar från våra drivna entreprenörer. Det här betyder att ni konsumenter tillsammans med oss har bidragit till att sju entreprenörer hittills kunnat förvekliga sin dröm om att starta eget och försörja sig själv, sin familj och ge jobb åt anställda.

Rebus snipp

 

Ibland får jag nypa mig i armen av tanken att bara vår försäljning av flaskor kan ge verkliga möjligheter för entreprenörer som helt plötsligt får chansen att förverkliga den idé som hon/han kanske tänkt på i evigheter men inte kunnat förverkliga på grund av för lite pengar. Nu har en krögare fått öppna sitt samhälles första restaurang, en man har fått chansen att sälja vattenmeloner, och en tredje har äntligen fått köpa en symaskin och blivit sömmerska. Olika idéer men samma livsglöd i ansökningarna.

3

Det är en fantastiskt att ni köper flaskorna, det skapar så mycket drömmar och framtidshopp. Alla idéer lär inte bära, men jag tror att många gör det och för de som inte fullt ut får det att bära så har de i allafall fått försöka. Det är gott nog tycker jag. När jag skriver nästa års nyårsbrev så är ju drömmen att vi kan se tillbaka på 2018 och säga att vi tillsammans hjälpt till att finansiera över 100 nya företag. Så ut och köp vår Smiling Crush, den är inte bara god för dig utan även för andra!

2-7

2-9

2-14

Nästa stora händelse var att vi vid årets bokslut gjorde en liten vinst! Smiling är inget välgörenhetsprojekt utan det handlar om, som för de flesta företag, att göra vinst. Det har nästan blivit till en besatthet att visa för alla tvivlare att det går att göra en lönsam affär med människorna i värdekedjan som grund för beslutsfattande.

Vinst i all ära, volym är den stora vinsten. Under 2017 sålde vi över 100 ton cashew, 35 ton jordnötter och 30 ton kokos. Sammantaget sålde vi 3 miljoner produkter under året. När jag tänker på dessa ofantliga volymer kan jag inte annat än att bli riktigt stolt över att den här idén som taffligt diskuterades över Julbrews (den lokala gambiska ölen) för några år sedan faktiskt har tagit sig till den här omfattningen.

2-8

I maj fick vi Claes Göran Sylvéns entreprenörspris. Det är ICA:s pris som delas ut till entreprenörer utanför ICA:s egna koncern. Det var riktigt häftigt att motta priset inför årsstämman när ICA fyllde 100 år!

2-17

Under hösten inträffade ännu en milstolpe som vi arbetat för i flera år. Vi började exportera våra produkter! Nötterna går nu på export till Norge och de två stora kedjorna Narvesen och 7-eleven. Självklart är drömmen att vi ska växa i Norge som vi gjort i Sverige med fler kunder och flera produkter. Hoppashoppas att den resan ska ta ordentlig fart under 2018!

2-15

Gott nytt år och med stora förhoppningar om att 2018 bjuder på:

  • Vi försätter att växa lönsamt och skapar större volymer i Sverige
  • Smiling etablerar sig fullt ut i Norge och kommer in i nya länder
  • Vi finansierar 100 nya företagsidéer
  • Sverige vinner VM-guld i fotboll. Avgörande målet gör John Guidetti efter fint förarbete av den comebackande Rasmus Elm.

/Oscar

 

  • Skrivet av Linnea
  • 8:39 Friday, 29 December, 2017

Senaste nyheterna

Årets jullådor är här!

JULLÅDOR Årets julboxar med godsaker till jul I år säljer vi två olika boxar: STOR JULLÅDA 299 kr inkl frakt…

Läs mer

Jobba med oss!

EKONOMI- OCH ORDERADMINISTRATÖR  Smiling söker en ny kollega inom löpande bokföring, orderhantering och kontorsadministration. BESKRIVNING Vi söker en glad administratör…

Läs mer

Blogginlägg om Smiling crush

Oscar har skrivit ett inlägg om konceptet bakom vårt bubbelvatten – Smiling crush. Läs det här: http://smiling.se/blogg/bubbelvatten-som-gor-ideer-till-verklighet/  

Läs mer

prisvinnare på Ica-galan!

Smiling har åter igen fått ett väldigt fint och hedrande pris, denna gång så självaste Ica-galan! Claes-Göran Sylvéns entreprenörspris 2017…

Läs mer

Häng med Smilinggänget bakom kulisserna

Följ Smiling på Instagram