Vi ville skapa lokala arbetstillfällen och såg en mörk cashewindustri utan hänsyn till arbetsvillkor och miljö.
Därför grundade vi Smiling med en grundläggande målsättning: Att bidra till fler lokala arbetstillfällen genom att främja odling och förädling i Västafrika (närmare bestämt Burkina Faso), med schyssta arbetsvillkor och bättre betalt för de lokalsamhällen som förser stora delar av världen med cashewnötter.
Resultatet blev Smiling – ett gott och hållbart alternativ till så kallade ”Blood Cashews”.
Vad är Blood Cashew? Miljonindustrin kring cashewnötsförädling har länge präglats av en dyster baksida där nötter fraktas och förädlas utan hänsyn till vare sig miljö eller människa – det har till och med kallats för ett modernt slaveri. Människorättsorganisationen Human Rights Watch myntade 2011 uttrycket ”Blood Cashews” och sedan dess har termen använts för att referera till de usla arbetsförhållanden som ofta är kopplade till förädlingen av cashewnötter.
Mer är hälften av världens cashewnötter skördas i Afrika men endast en väldigt liten del förädlas lokalt. I stället skickas majoriteten cashewnötter till Asien för förädling. Det innebär att lokalbefolkningen går miste om tusentals lokala jobb och endast kan ta betalt för oförädlad råvara. De långa transporterna står också för betydande miljöutsläpp, inte minst eftersom cashewnötterna fraktas med skalet kvar, vilket innebär större och tyngre volymer.
I nästa steg är förädling av cashewnötter en mer komplex process än många kan föreställa sig. Cashewnötter växer på träd, en och en, tillsammans med en frukt. Efter skörd behöver frukt och nöt först separeras. Skalet runt nöten ångas och måste därefter kallna innan det kan knäckas och skalas bort. Mellan skalet och nöten finns en frätande vätska som i ett sista steg rostas, kokas eller ångas bort innan nöten går att äta.
Förädlingsprocessen är så komplex att den är svår och kostsam att automatisera helt och hållet. Det innebär att cashewnötter ofta förädlas till stor del genom handarbete – och i det här steget blir termen ”Blood Cashews” lätt att förstå. Avsaknaden av tillräcklig skyddsutrustning innebär nämligen frätskador efter bara några timmars arbete med skalen – och många jobbar mycket längre än så, dag ut och dag in. Det är lätt att tro att maskiner, verktyg eller åtminstone handskar borde vara lösningen. Men hårt pressade marginaler och global konkurrens innebär att maskiner anses för dyra och att handskar anses sänka effektiviteten för mycket.
Oscar Alsén, en av Smilings grundare:
”Jag har själv hjälpt till hjälpt till i fabrik och känt hur snabbt den frätande syran påverkar huden. Efter endast en eftermiddag då jag, naivt nog, skyfflat nötskal i bara flipflops, hade jag stora sår på fötterna och smalbenen. Tänk då hur huden ser ut på de människor som jobbar med förädlingen hela sitt liv, utan rätt skyddsutrustning.”
Mer om Blood Cashew
För den som vill lära sig mer om ”Blood Cashews” går det enkelt att hitta både artiklar och klipp. Här kommer två bra exempel:
- Ett franskt TV-team har gjort ett inslag från en fabrik i Indien om begreppet Blood Cashew, som kan ses här.
- Dokumentärfilmaren Serena Aurora har lanserat en kortfilm om cashewodling och förädling i en region i indien, se Our Cashew Story här.
Därför är Smilings cashewnötter bra
Vi grundade Smiling för att skapa fler lokala jobb och samtidigt erbjuda ett alternativ till ”Blood Cashews”. 2011 åkte vi till Gambia för att skriva en kandidatuppsats om bistånd, men medan vi levde med lokalbefolkningen förklarade de för oss att lokala arbetstillfällen, inte bistånd, gör störst nytta (läs gärna mer om hur vi grundade Smiling). Samtidigt lärde vi oss om både odling av cashewnötter och om varför ett begrepp som ”Blood Cashews” används för att beskriva den vidare hanteringen av nötterna.
Smilings nötter odlas och skördas i Burkina Faso i Västafrika. Vår nära relation till bönderna har sedan präglat hela vår resa med Smiling. Råvaror som skördas och förädlas lokalt med god tillgång till skyddsutrustning ger lokalbefolkningen fler arbetstillfällen. Lokal förädling innebär samtidigt en stor miljöbesparing genom att onödig frakt till och från Asien kan undvikas. Med större del i förädlingsprocessen får dessutom lokalsamhället möjlighet att ta bättre betalt för de fantastiska nötter som de förser stora delar av världen med.
Att våra cashewnötter är Fairträde-märkta och innebär att odlingen av nötterna lever upp till Fairtrades krav om ekonomisk och social utveckling samt ökad miljöhänsyn. Fairtrades kontroller omfattar såväl produktkvalitet som utrustning, löner och arbetsmiljö. När råvaran köps ingår en extra premie som avsetts till kooperativ för förbättringar av lokalsamhället genom till exempel upprustning av skolor. Det finns dessutom krav på att alla som arbetar eller är med i kooperativen ska få vara med i beslutsprocesser och omröstningar, vilket tränar lokalsamhället i demokrati och jämställdhet.
Oscar Alsén, en av Smilings grundare:
”Smilings Fairtrade-märkta produkter är lite dyrare av en anledning. Genom att välja Smiling är du med och bidrar till förbättringar för de samhällen nötterna kommer ifrån. Schyssta villkor är en självklarhet för oss, men inte för alla. Tillsammans kan vi ställa högre krav och driva cashewindustrin i rätt riktning.”
Från cashew till torkad frukt
Vi startade Smiling med fokus på cashewnötter, men har idag även olika produkter med torkad frukt och kokos. Vår filosofi kring lokala arbetstillfällen och schyssta produkter har fått prägla även dessa produkter. Läs mer om dem här!