DSC01186

Inget skitsnacks från Ghana

Smiling grundades för att visa att det är möjligt att ta fram torkad frukt på ett schysst sätt. Ett sätt där frukten odlas, förädlas och packas på samma ställe. Ett sätt där lokalbefolkningen tjänar på att odla och producera frukten lokalt, i stället för att utnyttjas. Ett sätt som säkerställer den godaste frukten – och innebär att vi kan skippa långa listor av tillsatser och tillsatt socker.  

Inget skitsnacks, helt enkelt. 

I samarbete med lokala odlare 

Smilings mango odlas, förädlas och packas i Ghana. Alla Smilings odlare är Fairtrade-certifierade. Många av de småskaliga odlingarna har drivits i generationer.

– Det tar tre, fyra, år innan mangoträden ger frukt första gången. I vårt område har vi två skördesäsonger per år, vilket är en fördel för oss som bönder, säger Joseph Okrah, en av våra mango-odlare. 

Att odla mango är ett hantverk som inkluderar varsam hantering i flera led: speciellt från att träden blommar till när skörden av den mogna mangon sker ett halvår senare.

Det krävs mycket kunskap i början, men att odla mango kan vara väldigt belönande, enligt Joseph Okrah. 

– Det fina med mango är att om du behandlar din odling väl, så får du tillbaka all din ansträngning i tiofalt. Så vi vet att om vi har bra mango och tar hand om den, så kommer vi alltid kunna få bra betalt, kunna köpa alla verktyg vi behöver för att fortsätta, betala våra arbetare och leverera mango av hög kvalitet, fortsätter han. 

Joseph Okrah, Fairtrade mangobonde.
Från fabriken i Ghana.

Vår fabrik  

Odlarna levererar regelbundet sin färska frukt direkt till produktionsanläggningen.  Den tvättas, kvalitetstestas för att säkerställa bästa möjliga smak, skalas och skärs upp, torkas, formas till bollar eller stänger och packas slutligen i våra Smiling-förpackningar.

Kort sagt: de gör allt på plats i Ghana – och både arbetstillfällen och intäkter stannar kvar i samhället där frukten odlas och våra produkter produceras. 

På så sätt skapar vi så många arbetstillfällen som möjligt lokalt. 

Schysst arbetsmiljö

Produktionsanläggningen där Smilings mango förädlas och packas utgör en mittpunkt i samhället. Arbetarna erbjuds betald ledighet, föräldraledighet, transport till och från arbetet, måltider under arbetstid, barnpassning under arbetsdagarna, rättvis lön och mera – vilket låter som självklarheter för oss, men som inte är lika vanligt i länder som Ghana. Anläggningen är dessutom Fairtrade-certifierad, certifierad för ekologisk produktion och upprätthåller en rad standarder för kvalitet och säkerhet, vilket inte bara säkrar en god och säker slutprodukt, utan också säkra arbetsförhållanden. 

Både nya och befintliga odlare får fortlöpande utbildning och stöttning från ett team av agronomister för att förbättra sina odlingar, eller för att anpassa sig till miljöförändringar.

Fairtrade-frukt som gör skillnad 

All Smilings torkade frukt är Fairtrade, vilket innebär att odlingen lever upp till Fairtrades ekonomiska, sociala och miljömässiga krav. Odlarna garanteras ett minimipris vilket ger trygghet och får dessutom en premie för förbättringar av lokalsamhället – Smilings odlare använder den bland annat till att driva en skola i området.  Det krävs också att de som är del av kooperativen ska få vara med i beslutsprocesser och omröstningar, vilket tränar lokalsamhället i demokrati och jämställdhet. 

– Jag är medlem i Fairtrade-kooperativet och det har hjälpt oss mycket. Fairtrade ser till att vi får lite mer betalt för vår frukt och vi får dessutom del av premien, som vi kan använda för att stötta samhället runt oss, säger Joseph Okrah. 

Läs mer om Fairtrade här. 

Vi använder hela frukten  

Svinn är ett vanligt problem vid mangoproduktion, eftersom alla delar av mangon inte passar att torka till traditionella mangobitar. Men det går att använda så gott som hela mangon – om man vill.

Vår torkade mango består av remsor av fruktköttet från mangon och våra fruktbollar görs av de bitar som blev för små. Det mjuka och söta mangoköttet närmast kärnan är perfekt för våra mangostänger.

Själva kärnan och skalet används sedan för att skapa bioenergi som driver torkugnarna i vår produktion. 

Obeng Okkofu, Fairtrade ananasbonde.
Smilings Ananas.

Bättre smak med packning på plats – utan tillsatt socker

En fördel med Smilings korta värdekedja, där allt görs i Ghana, är att väldigt lite smak hinner förändras eller försvinna. Det tar väldigt kort tid från det att frukten når vår fabrik till att slutprodukten ligger skyddad i sin förpackning: oftast sker detta under samma dag! Vi är helt övertygade om att detta låter oss behålla mer smak i våra produkter. Det gör att vi inte behöver eller vill tillsätta socker i våra fruktprodukter. 

Vårt sätt att producera är inte det billigaste. Men det ger fantastiska, smakrika produkter och stora mervärden i samhällen som annars har svårt att hävda sig på en global marknad. Samtidigt behöver vi endast en transportsträcka för våra produkter – från Ghana till Sverige.  

Helt enkelt – inget skitsnacks!

 

Varukorg

Smilings produkter - schyssta snacks!

Inga produkter i varukorgen.