I samband med att vi utvecklade Smilings hållbara alternativ till ”blood cashew” kom vi i kontakt med flera andra afrikanska råvaror. I ett tidigt skede fastnade vi för mangon, som vi såg skördas i stora mängder samtidigt som det fanns uppenbara problem med bland annat spill i transporten av frukten. Det resulterade ofta i att mango blev liggande och till sist ruttnade, eftersom det saknades möjlighet att snabbt omsätta mango i produktion.
Vi såg möjligheten att utnyttja lärdomarna från vår cashewproduktion för att skapa fler lokala arbetstillfällen genom att producera torkad frukt lokalt, med odling, förädling och paketering i närheten av varandra. Det blev starten på en helt ny produktkategori och numera finns både mango, ananas och kokos i Smiling-familjen.
I samarbete med lokala bönder
En grundtanke med Smiling har alltid varit att skapa lokala arbetstillfällen samtidigt som vi producerar bra produkter. För att säkra tillgången till bra frukt har vi ett etablerat nätverk med bönder som levererar färsk frukt direkt till produktionsanläggningen, som i sin tur ligger nära de samhällen vi samarbetar med. Vår frukt förädlas och paketeras direkt i Ghana.
Majoriteten av våra produkter är Fairtrade-märkta, vilket innebär att odlingen lever upp till Fairtrades krav om ekonomisk och social utveckling samt ökad miljöhänsyn. Det innebär också att råvaran ska köpas för ett skäligt pris, där det ingår en extra premie som avsetts till kooperativ för förbättringar av lokalsamhället genom till exempel upprustning av skolor. Det finns dessutom krav på att alla som arbetar eller är med i kooperativen ska få vara med i beslutsprocesser och omröstningar, vilket tränar lokalsamhället i demokrati och jämställdhet. När du köper en Fairtrade-märkt produkt från Smiling är du därför med och bidrar till flera typer av förbättringar för de samhällen där frukten odlas.
Schysst och grön produktion
Med fruktprodukter, precis som med cashewnötter, är det vanligt att råvaran fraktas långt från ursprungslandet innan den förädlas och slutförpackas. Det innebär att de samhällen som odlar produkten går miste om både intäkter och arbetstillfällen. Smilings fruktprodukter förädlas och packas i stället direkt i Ghana.
Vår produktionspartner är Fairtrade-certiferad, certifierad för ekologisk produktion och upprätthåller flera standarder (däribland BRC) för kvalitet och säkerhet. Familjeanpassningar och transport till och från arbetet är ytterligare initiativ för att skapa ännu bättre arbetsförhållanden. Solceller ger energi till anläggningen, medan fruktskal, kokosskal och mangokärnor omvandlas till bioenergi och bidrar till uppvärmningen av torkugnar.
Ett program har tagits fram för att stödja bönder som behöver hjälp med att starta fruktodling. Först får bönderna en utbildning i lantbruk och därefter kan de hyra mark till ett schysst pris. Det här bidrar till ytterligare lokala jobb, samtidigt som det säkrar vår tillgång på kvalitetsfrukt.
Kokos från friväxande palmer
Ofta odlas kokos i stora och ensidiga plantage med effektivitet som främsta mål. Vår kokos kommer i stället från små kustnära kooperativ i Ghana, där kokosnötter skördas från friväxande palmer utan tillsatta näringsämnen eller bekämpningsmedel. Inte förrän en palm självmant har släppt en kokosnöt så skördas den. De kokosnötter som inte håller uppsatta kvalitetskrav får i stället bidra till bioenergi eller till uppvärmningen av produktionens torkugnar.
Bättre smak med slutförpackning på plats
Vi anser att en stor fördel med lokal produktion och slutförpackning direkt i närområdet är att väldigt lite smak hinner förändras eller försvinna. I många andra fall skeppas råvaran först i bulk till ett avlägset land för att förädlas, sedan genom ytterligare transport till en anläggning för paketering. Det kan innebära många och långa sträckor med båt, tåg eller lastbil innan produkten är redo att konsumeras.
På Smiling gör vi allt på ett och samma ställe. Det skapar fler jobb i de samhällen som odlar råvaran och innebär samtidigt väldigt kort tid från det att frukten når vår fabrik till att slutprodukten ligger skyddad i sin förpackning. Vi är helt övertygade om att detta låter oss behålla mer smak och doft i våra produkter. Öppna en av våra påsar med torkad mango, sänk ner näsan, och känn efter själv – det doftar intensivt och ljuvligt av mango.
Vårt sätt att producera är kanske inte det mest effektiva eller det billigaste. Men det ger fantastiska produkter och stora mervärden i samhällen som annars har svårt att hävda sig på en global marknad. Samtidigt behöver vi endast en transportsträcka för våra produkter – från Ghana till Sverige.
Inga dadlar som utfyllnad
I frukt- och rawprodukter har det länge varit väldigt vanligt att tillsätta stora mängder dadlar. Vi har inget emot dadlar – de har god smak och en fantastisk konsistens som kan bidra i många olika sorters produkter. Men dadlar är samtidigt billigare än många andra råvaror, vilket skulle kunna vara orsaken till att många produkter idag innehåller mer dadlar än något annat. Vi ser ofta ”jordgubbsstänger” och liknande produkter som innehåller nästan 90 procent dadlar och bara någon enstaka procent jordgubbe. Är inte det vilseledande?
Vi använder inte dadlar alls. Tvärtom försöker vi använda så få råvaror som det bara går. Våra mangostänger innehåller bara mango. Vår torkade ananas innehåller bara ananas. När vi ville skapa en sötsyrlig kombination av mango och ananas så tillsatte vi lime och passionsfrukt – fler frukter i stället för tillsatser. I ett fåtal produkter har vi tillsatt en väldigt liten mängd sulfit, eftersom det hjälper produkten att behålla färgen längre.
Vi använder hela frukten
Vår portfolio av produkter är framtagen för att uppnå så lite svinn som möjligt. Vår torkade mango innehåller remsor av fruktköttet på mangon och våra mangobollar görs av de delar som blev för små. Mangoköttet närmast kärnan är perfekt för våra mangostänger. Själva kärnan och skalet används sedan för att skapa bioenergi som driver torkugnarna i vår produktion.
Så här försöker vi arbeta med alla våra frukter och produkter. Rester från våra cashewnötter hamnar till exempel i våra raw-pajer. Ananasen behandlar vi på samma sätt som mangon – olika delar blir olika produkter och skalet blir bioenergi.
Denna webbplats använder cookies
Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på Vitamin Well AB, orgnr. 556701-6505 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.
Hantera dina cookieinställningar
Nödvändiga cookies
Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.
Funktionella cookies
Funktionella cookies behöver placeras för att webbplatsen ska kunna prestera som du förväntar dig, exempelvis så att den känner av vilket språk som du föredrar, för att känna av om du är inloggad, för att hålla webbplatsen säker, komma ihåg inloggningsuppgifter eller för att kunna sortera produkter på webbplatsen utefter dina preferenser.